Fernando Martí van Morondo (Spanje)

"Hoe zal consument reageren op importkaki’s midden in het steenfruitseizoen?"

De aankomst in Spanje van de eerste lading kaki's die Paraguay naar Europa exporteert, ter aanvulling op het product uit andere landen uit de regio als Peru en Uruguay, wordt vanuit de sector met belangstelling gevolgd.

"Er beginnen meer kaki’s uit Latijns-Amerika te komen. We zien ook mogelijkheden om daar te werken, maar voorlopig zijn de volumes erg klein", zegt Fernando Martí van importeur Morondo. "Deze toename van de aanvoer uit het zuidelijk halfrond is zeer positief omdat het zal helpen om de kennis over kaki te vergroten. Dat zal de consumptie stimuleren. Maar het fruit dat binnenkomt, moet dan wel van goede kwaliteit zijn. Dat is de voorwaarde."

"De kwaliteit moet goed zijn, zodat het geen negatieve invloed zou hebben op het Spaanse seizoen in het najaar. Het gevaar bestaat immers dat de consument een eventuele slechte kwaliteit associeert met het product zelf. Daarom zouden kaki-importeurs ook specialisten moeten zijn in de export."

"De ervaring die we hebben opgedaan in Spanje, met name in Valencia, met de teelt, opslag en export, is nog niet aanwezig in andere teeltlanden. De Europese en Spaanse importeurs zouden dus de exporteurs van derde landen moeten adviseren om de kwaliteit van het importfruit te garanderen", zegt de commercieel directeur van Morondo. Morondo is een belangrijke teler en exporteur van kaki in Valencia, die regelmatig en succesvol samenwerkt met overzeese bestemmingen zoals Canada, de Verenigde Arabische Emiraten, Hong Kong of Maleisië. "Het is ook belangrijk om een goede prijs te verdedigen", merkt hij op. "Zeker bij import, want de transportkosten zijn hoog, ook uit Paraguay. Maar een goede prijs kan alleen gepaard gaan met goede kwaliteit. Daar zijn we ons zeer van bewust bij Morondo."

Spanje is 's werelds grootste exporteur van kaki's is, met dubbel zoveel omzet als het volgende land op de lijst, Azerbeidzjan. Uiteraard is Spanje ook de grootste leverancier in Europa. In 2021 was 90% van de kaki’s die andere EU-landen importeerden, afkomstig uit Spanje. Dat geeft niet alleen een idee van de sterke seizoensgebondenheid van de consumptie, maar ook van het potentieel van dit fruit in Europa buiten het seizoen van het noordelijk halfrond.

"Nu is het afwachten hoe de consument in de lente en zomer zal reageren op het aanbod van kaki", zegt Fernando. Want de 250.000 kilo kaki’s die Paraguay exporteert, zal op de markt komen aan het begin van het seizoen van steenfruit en meloenen, waarmee het zal moeten concurreren.

"Ook wij zijn al begonnen met het steenfruitseizoen. We zijn specialisten in kaki, maar ook in steenfruit. We telen reeds 30 jaar steenfruit, zowel in Murcia als in Valencia."

"Dit jaar zullen we wat minder volumes oogsten, vooral in Murcia, maar we verwachten fruit van goede kwaliteit waarmee we al onze klanten in de groothandel en retail in heel Europa kunnen beleveren."

"We hebben ondertussen al paraguayo’s en abrikozen geplukt. Daar hebben we het grootste areaal van en we werken met geavanceerde rassen met steeds hogere kwaliteits- en smaaknormen."

Voor meer informatie:
Morondo S.L.
Pol. Industrial Parcela M22
46814 La Granja de la Costera (Valencia)
Spanje
Tel: +34 96 225 44 11
jamarti@morondo.com
www.morondo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.