Onzekerheid over Marokkaanse watermeloenoogst

De ramingen over de volumes watermeloenen van dit jaar lopen nogal uiteen in Marokko. Verschillende bronnen wijzen op een lager volume dan vorig jaar als gevolg van de waterstress en het teeltverbod in sommige gebieden. Andere wijzen op een stabiel of zelfs groter volume, omdat verschillende telers hun teelt naar waterrijke gebieden hebben verplaatst.

Soufiane Berkache, een Marokkaanse exporteur van diverse soorten groenten en fruit: "Er is enige verwarring en we wachten nog steeds op het einde van de oogst in alle regio's van Marokko, maar ik verwacht dat de volumes dit jaar lager zullen zijn als gevolg van de droogte en de uitputting van het waterpeil, vooral in de regio Souss Massa, aangezien veel telers hun activiteiten hebben verplaatst naar Mauritanië."

Het succes van deze verschuiving varieert, zegt Soufiane: "Ze zagen een goede opbrengst en zijn eerder op de markt gekomen, maar aangezien dit voor veel telers het eerste jaar is dat ze zo werkten, zijn de klanten wat sceptisch. Klanten zijn nog niet vertrouwd met Mauritaanse watermeloenen."

En er is inderdaad een verschil in kwaliteit, aldus Soufiane: "Mauritaanse watermeloenen kwamen eerder op de Europese markt en klanten die bekend zijn met Marokkaanse watermeloen hebben gezegd dat de Marokkaanse kwaliteit beter is."

Exporteurs zijn nu allemaal in de race om de oogst bij de telers op te halen om zoveel mogelijk te kunnen leveren, wat de prijsstijgingen ten opzichte van vorig jaar aanwakkert, aldus Soufiane. "Aan het begin van week 17 lagen de prijzen op de groothandelsmarkt van Ouled Teima (bij Agadir) op 6-7,5 per kg."

"De volumes zijn nog klein bij de eerste oogsten. We wachten af hoe het zal zijn als andere regio's op de markt komen. Bij Agadir Fraiche Fruit zijn we vanaf het begin van het seizoen proactief geweest en hebben we contracten gesloten met telers in de regio Souss Massa, en zijn we in staat om aanzienlijke hoeveelheden te leveren aan onze klanten in Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland."

Voor meer informatie:
Soufiane Barkach
Agadir Fraiche Fruit
Tel : +212653482141
soufyanebarkache79@gmail.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.