MedFEL

Ramingen areaal Charentais meloen bekendgemaakt

Zoals elk jaar heeft de Association Interprofessionnelle du Melon, de Franse Interprofessionele Meloenvereniging (AIM) ook dit jaar op medFEL de ramingen voor de aanplant van Charentais meloen in 2023 voor Marokko, Spanje en Frankrijk gepresenteerd.

Frankrijk laat voor het eerst sinds jaren een lichte toename van het areaal zien, Marokko laat een zeer lichte afname van het areaal zien en met een zeer duidelijke afname van het areaal zet Spanje de reeds in 2022 waargenomen dalende trend voort. Net als tal van andere sectoren maakt ook AIM zich zorgen over de beschikbaarheid van watervoorraden en de stijging van de teeltkosten.

Van links naar rechts: Rémy Taverneau, Marion Mispouillé, coördinator van de AIM, Olivier Masbou, Jérôme Jausseran, producent en hoofd communicatie van de Association Interprofessionnelle du Melon (AIM) en Myriam Martineau, teler en voorzitter van de AIM

Aangezien de aanplant van Charentais nog niet is voltooid en de weersomstandigheden nog van invloed kunnen zijn, kunnen de gegevens nog veranderen.

Marokko: een zeer lichte areaalafname
De ramingen met betrekking tot het areaal voor Marokko zijn licht gedaald. Met een totaal van 1.360 hectare in 2023 betekent dit een zeer lichte afname van 50 hectare.

In Kenitra blijft het areaal stabiel op 120 hectare met voornamelijk gele Charentais.

Marrakech laat met 80 hectare minder en een totaal van 870 hectare  (65% voor de vollegrondsteelt en 35% voor de kassenteelt, tegenover 50/50 voorheen) een lichte afname van het areaal zien. De groene Charentais overheerst in deze regio.

Agadir blijft met 140 hectare groene Charentais stabiel en tot slot laat Dakhla met 30 hectare meer en in totaal 230 hectare een lichte toename van het areaal zien.

Spanje: met een historische daling zet de trend van 2022 door
"Wat de afname van het areaal betreft heeft Spanje in de afgelopen 3 jaar precies hetzelfde meegemaakt als wat Frankrijk in de afgelopen 10 jaar heeft meegemaakt", vertelt teler en voorzitter van de AIM Miriam Martineau. Er was in 2022 sprake van een historische afname van het areaal. Met 870 hectare minder en een totaal van 3.130 ha (22% minder areaal dit jaar en 35% minder gemeten over een periode van 2 jaar) zet deze afname zich ook dit jaar voort. Deze afname doet zich vooral voor in de regio Murcia en Alicante en is "een direct gevolg van de situatie tijdens de seizoenen 2020, 2021 en 2022".

Murcia en Alicante: dit gebied heeft 2.200 hectare in totaal, een afname van 900 hectare. Dit komt neer op een verlies van bijna 30% aan areaal.

Sevilla: dit gebied laat met een totaal van 440 hectare een toename zien van 30 hectare.

Almeria: dit gebied laat met 300 hectare groene Charentais een stabiel aantal hectare zien.

Frankrijk: een zeer lichte toename van het areaal
Na meerdere jaren van drastische dalingen van het aantal aanplantingsactiviteiten laat Frankrijk nu wat betreft de aanplantramingen "een mate van relatieve stabiliteit zien". Tussen 2012 en 2022 is het areaal gedaald van 14.750 hectare naar 10.500 hectare. "Ik zie dit zelf het liefst als een doorbreking van de vicieuze cirkel waarin we ons tot dan toe bevonden. De toekomst zal uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval was of niet", geeft Myriam aan.

Met een zeer lichte ontwikkeling van ongeveer 100 hectare wordt het areaal voor Frankrijk geraamd op zo'n 10.500 hectare.

Het middenwesten: een gebied dat in voorgaande jaren veel areaal heeft verloren, laat met 2.700 hectare, waarvan 10 ha bedoeld voor kassenteelt, nu een mate van relatieve stabiliteit zien.

Het zuidwesten: een gebied dat met zo'n 2.300 hectare laat zien dat het dit jaar stabiel blijft.

Het zuidoosten: een gebied dat met ongeveer 100 hectare en in totaal 5.500 hectare een lichte toename van het areaal laat zien.

"Vorig jaar is het seizoen met name vanaf 10 juli goed verlopen. Omdat Spanje laat was en het zuidoostelijk gebied vroeg, was juni een zeer ingewikkelde maand. Uiteindelijk heeft het weer ons vorig jaar geholpen om alsnog een goede meloenconsumptie te krijgen, met uitzondering van de laatste weken van de maand. Positief voor de sector dit jaar is het feit dat er geen sprake is geweest van een afname van het aantal arealen. Eindelijk een jaar van relatieve stabiliteit ten aanzien van de hoeveelheid arealen!"

De aanplantingsactiviteiten worden voortgezet met ramingen met betrekking tot het aantal en de grootte van de partijen en de te verwachte teeltpieken. Of en wanneer er daadwerkelijk sprake zal zijn van een aantal teeltpieken, zal afhangen van de ontwikkelingen rondom de vruchtzetting en de weersomstandigheden.

Charentais blijft favoriet
Hoewel sommige telers op andere meloenrassen zijn overgeschakeld, staat Charentais ook dit jaar weer op de eerste plaats van meest verkochte meloenrassen. "Drie of vier jaar geleden merkten we een zekere dynamiek, een verlangen om over te stappen op andere meloenrassen als Galia of Piel de Sapo. Vorig jaar, na het moeilijke seizoen van 2021, merkten we echter dat de handel zich opnieuw op Charentais ging richten. Dit jaar zien we dezelfde trend. Er is niet veel animo meer voor die andere rassen."

2023: zorgen over dalende watervoorraden en stijgende kosten
Net als de interprofessionele verenigingen van de andere AGF-sectoren heeft ook de AIM  aangegeven zich voor de komende seizoenen niet alleen zorgen te maken over de daling van de watervoorraden, maar ook over de stijging van de teeltkosten.

Voor meer informatie: 
Association Interprofessionnelle du Melon (AIM) 
lemelondenosregions.fr


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.