Voortdurende crises, de gevolgen van klimaatverandering en de focus op herfstgewassen bepalen het huidige meloenenseizoen, zo laat Lutz Krasemann, directeur van Fruchthansa GmbH, weten. "Dit seizoen wordt een afname van het areaal voor watermeloenen en suikermeloenen van ongeveer 10 tot 15 procent verwacht. Door de late start van het seizoen in Nederland voor paprika's, aubergines en komkommers werd de oogsttijd voor deze producten in Almeria verlengd om een tekort op de markt te voorkomen en ook te profiteren van de gestegen prijzen. Dit had echter tot gevolg dat de grond voor de meloenenteelt niet op tijd beschikbaar was, waardoor de meloenoogst vertraging opliep. We hopen dat de huidige betere weersomstandigheden de producties zullen verhogen en zo het gekrompen areaal zullen compenseren."
Foto's: Fruchthansa GmbH
Goede vraag verwacht
Tot nu toe heeft het koude weer in Noord-Europa gezorgd voor een geringe vraag naar overzeese watermeloenen. "Meloenen zijn in vergelijking met andere producten erg afhankelijk van het weer. Maar de weersvooruitzichten zijn nu veel beter en we verwachten dat de afzet zal aantrekken. Over het geheel genomen is de beschikbaarheid van overzeese watermeloenen krap en loopt het seizoen ten einde. De prijzen liggen momenteel bij 26 euro per krat," zegt Krasemann.
Aanzienlijke daling van Galia- en Cantaloupe-meloenen
Telers hebben besloten de kostenintensieve teelt van suikermeloenen uit te stellen of zelfs helemaal op te geven, vooral vanwege de slechte opbrengsten in het afgelopen seizoen en de huidige kostensituatie.
Het bedrijf importeert watermeloenen uit Spaanse provincies als Cadiz, Almeria, Murcia en La Mancha, maar ook van andere partners in Italië. "Italië is ook een belangrijk land voor ons, waar watermeloenen worden geteeld in een aantal regio's van zuid naar noord, beginnend in Sicilië en oplopend tot Emilia-Romagna en Lombardije." In de supermarkten zijn mini-watermeloenen een vaste favoriet, "deze zijn vooral in trek bij kleine huishoudens," weet Krasemann. "Er komen nieuwe smakelijke rassen, wat de vraag doorgaans stimuleert. Pitloze meloenen zijn ook in de mode, waarbij er een breed scala aan verschillende soorten is." De meloenen worden door Fruchthansa vooral in Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen op de markt gebracht.
Verminderde beschikbaarheid van water
"Spanje is een van de landen in de EU die al sterk worden beïnvloed door de klimaatverandering, wat onder meer tot uiting komt in een merkbare afname van de beschikbaarheid van water," stelt hij. "Zware restricties van de overheid leiden ook tot beperkingen in de teelt. Dit heeft telers gedwongen steeds meer gebruik te maken van precisietuinbouwtechnologieën om de productiviteit te verhogen en het waterverbruik te verminderen. Deze omvatten maatregelen zoals het bewaken van het bodemwater met behulp van sensoren, het afdekken van opvangbakken en irrigatievijvers of het reduceren van het gebruik van grondstoffen."
Geavanceerde technologieën kunnen telers helpen efficiënter te werken en hun tuinbouwpraktijken duurzamer te maken, zegt Krasemann. "Dit omvat gerichte toepassing van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen met behulp van sensoren om de behoefte aan voedingsstoffen voor het gewas nauwkeurig te bepalen. Het toegenomen gebruik van precisietuinbouwtechnologieën is een belangrijke stap in het aangaan van de uitdagingen van de moderne tuinbouw, zoals waterbeheer en milieubescherming."
"In dit verband staat Fruchthansa voor samenwerking met telers, die worden ondersteund door stevige programmaovereenkomsten en ondersteuning bij de teelt en bij alle certificeringsprocessen."
Voor meer informatie:Lutz Krasemann
Fruchthansa GmbH
Urfelder Str. 65
D-50389 Wesseling, Duitsland
info@fruchthansa.de
www.fruchthansa.de