Vijgen kunnen nieuw nicheproduct worden in Moldavische fruitteelt

Vijgen uit landen van het zuidelijk halfrond (Brazilië, Chili) waren in april verkrijgbaar bij enkele supermarktketens in Chisinau (Moldavië). De prijs in de supermarkten overschreed de € 24 per kilo en lag op
€ 1,15-1,30 per stuk bij de betere groenteboer. De kwaliteit is volgens nieuwsportaal EastFruit gemiddeld of ondermaats. Niettemin worden vijgen zelden verkocht in Moldavië, zelfs niet in de zomer, tijdens het Europese seizoen met vijgen uit de Balkan. We kunnen er echter van uitgaan dat er toch enkele vermogende consumenten vijgen zullen kopen. 

Hoogleraren van de Technische Universiteit van Moldavië zijn van mening dat, rekening houdend met de klimaatverandering, de commerciële teelt van warmteminnend fruit binnenkort mogelijk zal worden in het land. Veel mensen op het platteland in het zuiden van Moldavië hebben al een vijgenboom staan in de tuin. Het is een trend van de afgelopen jaren. De vijgen zijn er voor eigen gebruik en worden vers geconsumeerd en ingeblikt. En die trend is sinds het begin van de coronapandemie alleen nog maar toegenomen. 

Het grootste probleem voor grootschalige teelt van vijgen in Moldavië was volgens experts winter- en voorjaarsvorst. In de afgelopen twee of drie jaar zijn de temperaturen echter zelden onder de 9-10ºC geweest. In de particuliere tuinen wordt de vorst bestreden met rook en overkappingen. Bedrijven gebruiken antivorstmethoden met dieselverbranding of besproeiing. Over het algemeen is de belangrijkste factor voor het starten van de teelt van vijgen en andere warmteminnende fruitbomen de juiste keuze van percelen en omheining met windschermen.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.