Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Turkije op weg om één van de grootste zachtfruitleveranciers van Europa te worden"

Ondanks de koude winter in het zuiden van Turkije groeit de zachtfruitsector in Turkije in hoog tempo, zegt Turgut Aysan, bestuursvoorzitter bij de Turkse blauwe bessenteler Safir Berry.

"Er zijn nieuwe telers met fruitgaarden van meer dan 20 hectare die blijven investeren in de toekomst van de Turkse zachtfruitteelt. De late vorst en hagel in het zuiden van Turkije hadden wat negatieve gevolgen voor de timing van de oogst en de opbrengst. De teelt in tunnels werd echter niet beïnvloed en de Turkse telers begonnen eind januari of begin februari met de oogst van de bessen. Het ziet ernaar uit dat de oogst zal doorgaan tot ongeveer half juni. De noordelijke delen van het land hadden minder last van het weer vanwege de late oogst, dus de oogst zal rond mei of juni beginnen en doorgaan tot half september."

De Turkse handelaren in blauwe bessen zullen zich eindelijk meer op de exportmarkten kunnen richten, aangezien de oogst de vraag op de lokale markt zal dekken, aldus Aysan. "Hoewel de lokale markt groeit, denken we dat het totale aanbod dit jaar groter zal zijn dan de lokale vraag. Daarom richten serieuze Turkse telers zich op de export, vooral naar het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Rusland. De export zal meestal per luchtvracht plaatsvinden. Er is ook enige vraag van de grote supermarktketens en groothandelaren in Europa."

Volgens Aysan ontwikkelt de Turkse zachtfruitsector zich zo snel dat het land in de nabije toekomst één van de grootste leveranciers kan worden: "Er is een nieuwe optische sorteer-/verpakkingslijn voor blauwe bessen in Antalya, waar momenteel de meeste aanplant is, om de kwaliteit van de uitgaande producten te waarborgen. Meer en meer telers investeren in nieuwe rassen en er is belangstelling voor grotere investeringen van 's werelds grootste marketingbedrijven voor zachtfruit en veredelingsprogramma's."

"De teelt van blauwe bessen is de locomotief van de zachtfruitsector. Steeds meer telers willen hun teelt echter diversifiëren door ook frambozen en bramen aan hun assortiment toe te voegen. Bramenrassen van Emco Cal en vele gepatenteerde frambozensoorten zijn dit jaar bij de Turkse telers geïntroduceerd. Kortom, Turkije is op weg om een van de grootste leveranciers van zachtfruit in Europa te worden", besluit Aysan.

Voor meer informatie:
Turgut Aysan
Safir Berry
Tel: +90 532 3610 403
turguta@safirberry.com
www.safirberry.com

Publicatiedatum: