Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet van Vugt, Van Vugt Kruiden:

"Het succes van eetbare bloemen staat of valt met de beschikbaarheid"

Tholen - Afrikaantjes, fuchsia's, leeuwenbek en rozenblaadjes; het is zomaar een greep uit het assortiment eetbare bloemen van Van Vugt Kruiden, dat inmiddels uit ruim 20 producten bestaat. "Maar de hardlopers blijven de violen", vertelt Piet van Vugt. In de Ridderkerkse kassen heeft de kruidenteler bij de intrede in de nieuwbouw vier jaar geleden een hectare ingeruimd voor de teelt van eetbare bloemen. Sinds 2020 worden groeilampen ingezet, waarbij Piet na jaren van testen het optimale lichtrecept heeft samengesteld, waardoor het jaarrond eetbare bloemen kan aanbieden van Nederlandse bodem.

"Het succes van eetbare bloemen staat of valt met de beschikbaarheid. Als klanten enthousiast zijn over een product en ze kunnen het niet meer bestellen, dan is de lol er gauw af. Nu we in de winter kunnen belichten, kunnen we onze klanten altijd bedienen en we zien dat hierdoor klanten steeds meer eetbare bloemen gaan gebruiken", vertelt Piet. "We breiden ons assortiment steeds verder uit. Opvallend is dat er bij eetbare bloemen ook heel specifiek om bepaalde kleuren wordt gevraagd. Ook de mixschaaltjes zijn erg in trek." 

Dat betekent niet dat de afzet van de eetbare bloemen alleen maar crescendo ging. Toen de horeca tijdens de coronapandemie haar deuren sloot, bleef Van Vugt met de eetbare bloemen zitten. "Maar sinds vorig jaar zomer alles weer open is gegaan, zien we alleen maar groei, dus daar zijn we erg blij mee. Voor ons is het een goede aanvulling op het verse kruidenassortiment dat we al jaren voeren, dat sluit perfect aan. We verpakken de eetbare bloemen in schaaltje met perforatie om de versheid te garanderen, want als je ze niet verpakt zijn de bloemen met een half uurtje verlept. Nu geven we de bloemen een houdbaarheid van tien dagen mee." 

"De horeca blijft de grootste afnemer van de eetbare bloemen, maar met Pasen en Kerst doen we ook steeds meer acties bij de supermarkten. Dat helpt enorm, want zo komen meer mensen in aanraking met de eetbare bloemen", vertelt Piet. De piek van de verkoop van de eetbare bloemen is nog altijd rond de Kerst. "Dan zijn de mensen echt op zoek naar iets speciaals op hun bord, maar de Paasverkoop was ook goed en in de zomer worden de eetbare bloemen weer veel in de salade gebruikt. Zo blijft de afzet eigenlijk wel continu doorlopen." 

De teler ziet de markt de komende jaren verder groeien. "We krijgen regelmatig vraag uit de markt naar eetbare bloemen, die we nog niet hebben en dan gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. We zaaien alles zelf en winnen zelf de zaden van sommige bloemen. Dat is echt pionieren en een heel intensief proces, maar wel heel leuk om te doen. Zo wisselen we heel snel van teelt om ziektes te vermijden."

"We groeien met de markt mee. Onze groei realiseren we grotendeels bij onze bestaande klanten, dat vind ik het mooie. Wij werken met vaste prijzen en zijn niet afhankelijk van de dagmarkt. Daardoor kunnen we de klanten de gewenste stabiliteit bieden, zij zitten namelijk ook niet op prijsschommelingen te wachten. Wij gaan echt voor de langetermijnrelaties. Samen kun je wat opbouwen in de markt."

Voor meer informatie:
Piet van Vugt
Van Vugt Kruiden
Hoogzandweg 16
2988 DA Ridderkerk
+31 (0)180-625660
info@vanvugtkruiden.nl    
www.vanvugtkruiden.nl