Gijs van den Oever, Van den Elzen Groentenverwerking:

"Er zal veel minder prei de koelcel in worden gereden dan andere jaren"

Tholen - Bij Van den Elzen Groentenverwerking is men momenteel druk bezig om de prei van het land te halen. "De kwaliteit van de prei is goed, wel oogsten we minder kilo's dan andere jaren", constateert verkoper Gijs van den Oever. "We hebben natuurlijk een koud en nat voorjaar gehad, dus het was een flinke puzzel om alles netjes en op tijd de grond in te krijgen. Hopelijk komt dat in de vraag en prijs van de nieuwe oogst tot uiting."

"Momenteel is er voldoende vraag voor het aanbod dat we hebben. Vanwege de hoge energieprijzen is de verwachting dat er minder prei de koelcel ingereden zal worden, dus dat zal wel verschil maken ten opzichte van andere jaren", verwacht Gijs. "Ook is er minder prei aangeplant dan andere jaren. Prei wordt met alle kosten en de onzekerheid wat het opbrengt in de vrije markt toch steeds meer een risicoteelt. Maar door het lagere aanbod, verwacht ik wel een redelijk stabiele markt."

"De afgelopen tijd was de beschikbaarheid van veel groenten een stuk lager, maar prei is er altijd geweest. Nu wordt de beschikbaarheid van de andere groenten weer groter en heeft de prijs even een dipje, maar ik heb er goede hoop op dat de markt weer zal opleven. De prijs heeft vrij lang stabiel boven de euro gezeten, vandaag gaat de prijs er net onder, maar dat wil nog niks zeggen voor wat er komen gaat."

"Daarbij is het frisse weer prima voor de consumptie. Vorig jaar waren we druk aan het beregenen vanwege de droogte, maar bij temperaturen van 30 graden denkt niemand aan prei, dus voor de afzet is dit prima", vertelt Gijs. Van den Elzen heeft ruim 200 hectare prei van eigen teelt. "Ook wij hebben dit jaar iets minder prei aangeplant, maar ik denk dat iedereen na de afgelopen drie jaar even op zijn tellen past. We zijn echter weer gereed om voor de komende drie jaar weer volop opnieuw gas te geven!"

Voor meer informatie:
Gijs van den Ooever
Van den Elzen
Duifhuizerweg 21
5406 TB Uden
+31(0)413-782 999 
gijs@elzengroentenverwerking.nl 
www.prei.nu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.