Planten of niet? Droogte doet Spaanse groentetelers twijfelen

Droogte en onzekerheid over de beschikbaarheid van water doen veel Spaanse telers twijfelen of het dit seizoen zin heeft groenten aan te planten. Op zijn minst wordt de beslissing uitgesteld en dat zou de aanvoer van product wel eens kunnen beperken. Een van de gebieden dat het meest wordt getroffen door het gebrek aan water is het Guadalquivir-bekken. De aanplant van veel gewassen is er aanzienlijk verminderd, waaronder die van industrietomaat.

De teelt van deze groente is tot een minimum teruggebracht, zei Álvaro Areta, hoofd Groenten en Fruit van landbouwvereniging Coag, in een verklaring aan nieuwsdienst Efeagro. De areaalreductie is van die aard dat de verwerkingsbedrijven in de streek nagenoeg zonder werk zullen zitten. "Net zoals vorig jaar zullen er zelfs enkele volledig sluiten", zei hij.

Ook de teelt van wortelen, industriepaprika's, broccoli en bloemkool, maar ook knoflook en uien in de provincie Córdoba, worden getroffen door het gebrek aan water. Dat zijn allemaal gewassen waarvan het areaal sowieso al was gekrompen. Door gebrek aan water is het areaal nu teruggelopen met 20% à 30%.

In andere regio’s, zoals Catalonië, is de toestand ook kritiek. Het peil van de stuwmeren staat er op 25,9%, de helft minder dan in 2022, of in Madrid, waar waterbeperkingen als gevolg van droogte de teelt van meloenen in Villaconejos bijna onmogelijk maakt. De branchevereniging meldt dat de meeste telers in de provincie Madrid geen meloenen zullen aanplanten als niet een minimale hoeveelheid water wordt gegarandeerd om de teelt tot een goed einde te brengen. Ook de Hydrografische Confederatie van de Taag heeft weet van de delicate situatie waarin groentetelers zitten. In het gebied zullen bijna 500 hectare minder groenten en fruit worden aangeplant als het de komende weken niet regent.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.