"Veel Poolse appeltelers kiezen voor goedkopere teelt"

Het einde van het appelseizoen in Polen gaat gepaard met uitdagende omstandigheden, zegt Jakub Krawczyk, exportmanager van het Poolse Appolonia. "Het einde van het Poolse appelseizoen zou dit jaar erg interessant kunnen zijn. Op dit moment zijn er diverse zaken cruciaal in de afzet. Ten eerste is de beschikbaarheid van sommige rassen erg laag. Ten tweede zijn de prijzen enorm gestegen en zullen ze waarschijnlijk nog verder toenemen. Ten slotte is de kwaliteit van veel rassen op dit moment gewoon slecht en moeten we partijen vermijden die we niet kunnen verkopen. Ondanks al deze uitdagingen is de verkoop tot nu toe erg goed verlopen. Op dit moment hebben we volop bestellingen. We hoorden dat in veel regio's van Polen de appelen op zijn. De streek rond Grójec heeft nu de grootste beschikbaarheid, en dat is de regio waar ook wij gevestigd zijn. Het is het grootste appelgebied van Polen en Europa." 

Royal Gala is het meest succesvolle ras voor Appolonia, legt Krawczyk uit. "We hebben nog steeds een goede voorraad, vooral Red Jonaprince. Toch zien we dat klanten nu vaker voor dat ras kiezen, dus we zouden al onze volumes moeten kunnen verkopen. Het populairste ras dit seizoen is Royal Gala. Vooral gestreepte varianten zoals Schniga, met meer dan 70% kleur, waren erg populair. Maar ook Gala Schnico Red, een ras dat niet gestreept is en meer dan 90% kleur heeft, begint ook meer schapruimte in te nemen. De meeste klanten kennen ook dat ras."

In de toekomst zou Krawczyk graag meer exporteren naar Latijns-Amerika. "Alle kalibers van Royal Gala zijn goed verkocht, van 55 tot 90. De prijs was stabiel en de beschikbaarheid was zeer goed van oktober tot eind februari. We hebben veel programma's met onze klanten gerealiseerd. Er waren zoals altijd veel klanten uit Azië, uit landen zoals India of Vietnam. Ook in Europa verkochten de appelen goed en meerdere landen uit Latijns-Amerika hebben ze ook geïmporteerd. Dat willen we zo houden en daarom zijn we op zoek naar meer klanten in dat deel van de wereld."

Nu de kosten stijgen, zoeken meerdere telers in Polen naar manieren om de appelen op een goedkope manier te telen. Dat betekent echter ook dat de appelen van deze telers niet geschikt zijn voor de export, stelt Krawczyk. "Veel telers kiezen dit seizoen voor goedkopere teeltopties, gewoon omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om het op een andere manier te doen. Maar als een bedrijf als het onze appelen voor 40-50 dagen in een container wil versturen, moet de teelt op de juiste manier gebeuren. Als je goede kwaliteit wilt, kun je niet beknibbelen op de teeltkosten."

"Voor veel rassen zijn de prijzen toegenomen en we voorspellen dat er nog meer prijsstijgingen zullen volgen. Veel telers wachten op de juiste prijs en zullen pas in mei of juni hun koelcellen openen. Er zijn dus nog voldoende appelen in de ULO. Telers die nog goede kwaliteit hebben liggen, kunnen de appelen waarschijnlijk voor een mooie prijs afzetten. We moesten een tijdje stoppen met de afzet van sommige rassen aan sommige landen, gewoon omdat we niet de juiste prijs konden krijgen. We moeten ofwel wachten tot een deel van de klanten de nieuwe hogere prijs accepteert, ofwel moeten we de appelen op andere markten afzetten. Een snelle verhoging van de prijs is niet iets dat klanten onmiddellijk aanvaarden. De keten is immers lang en op elk niveau moet de verhoging worden geaccepteerd. En als de nieuwe prijs niet in goede aarde valt, komt de afzet tot stilstand", besluit Krawczyk.

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
Tel: +48 785 342 930 (Polen)
jakub.krawczyk@appolonia.pl   
www.appolonia.pl     


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.