Zuid-Afrika gericht op waarde van citrus, niet volume

De citrusvolumes in zuidelijk Afrika blijven stijgen, naar schatting meer dan 166 miljoen kartons van 15 kg op dit moment, tegenover 127,2 miljoen kartons in 2019.

Citrustelers staan onder druk om duurzaam te zijn en een belangrijk aandachtspunt dit seizoen is ervoor te zorgen dat het juiste product naar de juiste markt gaat, om prijzen te krijgen die de aanzienlijk hogere inputkosten kunnen compenseren. "Het zal een keuze zijn wat betreft grootte, aantal, kleur, kwaliteit, om de waarde te maximaliseren", zegt een expert uit de sector.

Bijna de helft van het Zuid-Afrikaanse citrus wordt geteeld in de noordelijke provincies van het land. Als gevolg van hagel en grote hitte in de gebieden Senwes (Groblersdal/Marble Hall) zal de hoeveelheid navelsinaasappels afnemen, maar in de categorie Valencia wordt groei verwacht. Vorig jaar oogstte de regio iets minder dan 37 miljoen kartons Valencia's.

De exportramingen voor mandarijnen zijn nog niet definitief vastgesteld, maar vanuit het Senwes-gebied verwacht men een grote oogst, met een groei van 4,5 miljoen kartons in 2019 tot 11,7 miljoen kartons van 15 kg in 2022, en mogelijk dit jaar nog eens met 5 miljoen kartons.

In de Westkaap zal de oogst van easy peelers, met name late mandarijnen in de Boland, eveneens met ongeveer 1,5 miljoen kartons toenemen ten opzichte van de bijna 12 miljoen kartons vorig jaar.

Eastern Cape kende vorig jaar een aanzienlijke teeltstijging tot 48,6 miljoen kartons van 15 kg, die dit jaar min of meer vergelijkbaar zou moeten zijn, maar de waterdruk in de Gamtoos-vallei houdt aan.

Koelhuizen Durban staan onder druk om aan de EU-eisen te voldoen
Algemeen wordt erkend dat het effect van het koelprotocol van de EU voor sinaasappelen niet gemakkelijk te beheersen zal zijn, vooral in Durban, waar koelhuizen zo snel mogelijk sinaasappelen tot 2°C zullen moeten koelen om enorme knelpunten in het systeem te voorkomen.

Naar schatting zullen ongeveer 5.000 containers uit Maputo worden verscheept (echter niet volgens de koelhuisprotocollen), waardoor de druk op Durban hopelijk zal afnemen.

In de havens van Kaapstad en Port Elizabeth/Ngqura in de Oostkaap is er meer koelcapaciteit beschikbaar in verhouding tot de aanzienlijk kleinere hoeveelheden citrus die daar worden verwerkt dan in Durban.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.