Goede prijzen voor vroege Chileense appelen

Chileense appelexporteurs hebben de transportkosten zien dalen en dat zal helpen de inkomsten van de telers op te krikken, maar er is meer nodig om de stijgende teelt- en verwerkingskosten te dekken. "De daling van de zeevrachttarieven is niet voldoende om de stijgende grondstoffenkosten te compenseren. De kwaliteit van de appelen is goed. De Gala’s hebben een goede kleur en smaak. Pink Lady en Cripps Pink maken een inhaalslag en de Granny’s zien er stevig en gezond uit", zegt Cristóbal Rodríguez, adjunct-manager bij de Chileense teler en exporteur Prize.

Terwijl de meeste Chileense telers in januari Gala's begonnen te oogsten, heeft Prize tot februari gewacht. Half april begon het met de pluk van Pink Lady en Cripps Pink. Het bedrijf heeft boomgaarden van de O'Higgins regio tot aan Ñuble. Hun doel is om dit seizoen 5.000 ton appelen op de markt te brengen. 

"We exporteren de Gala's en Granny’s voornamelijk naar Zuid-Amerika, Midden-Amerika en het Midden-Oosten. De vraag is sterk in het begin van het seizoen. De prijzen liggen tussen de $22 en $18 FOB in Chili. Iedereen wil vers fruit van de nieuwe oogst hebben. Cripps Pink en Pink Lady worden voornamelijk geëxporteerd naar Europa, het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika, waar de prijzen meer schommelen. Het hangt allemaal af van de voorraad in Europa. Tot nu toe is er niet veel interesse, maar binnenkort zullen de voorraden er weer worden geruimd", legt Rodríguez uit.

Hij zegt dat de markten kunnen groeien en ook elk jaar veranderen. "Het is moeilijk te zeggen, elk jaar is anders. Maar we zien dat de consumptie eerder stabiel is of zelfs afneemt. Er zijn ook nieuwe opslagtechnologieën die jaarrond aanbod mogelijk maken en er is de trend om lokaal geteeld product te kopen. Voor ons zijn Zuid- en Midden-Amerika goede markten voor de vroege oogst. Gedurende het seizoen krijgen de andere markten ook aanbod van meerdere herkomsten en er zijn natuurlijk nog de lokale voorraden. Zolang de kans zich voordoet en de prijsstelling concurrerend is, zullen we zeker nieuwe markten betreden", besluit Rodríguez. 

Voor meer informatie:
Cristóbal Rodríguez
Prize
Tel: +56 72 258 4880 (Chili)
crodriguez@prize.cl 
www.prize.cl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.