Californische delegatie bezoekt Rijk Zwaan

Efficiënt watergebruik, zorgvuldig gebruik van land en andere hulpbronnen staan hoog op de agenda van telers in de staat Californië. Dit was een van de onderwerpen die aan bod kwamen tijdens het bezoek van een delegatie uit de staat Californië aan Rijk Zwaan afgelopen donderdag 20 april. Dit bezoek was onderdeel van een landbouwbeleidsmissie over innovatie en duurzaamheid, zo meldt Rijk Zwaan.

De delegatie bestond uit de Californische minister van Landbouw Karen Ross, voorzitter van de Western Growers Association Dave Puglia, Helene Dillard van UC Davis en andere vertegenwoordigers van de publieke en private sector in Californië.

Ze bezochten de onderzoeksfaciliteit voor fytopathologie van Rijk Zwaan in De Lier (Nederland) om meer te leren over hoe veredeling een deel van de oplossing kan zijn voor de problemen waarmee de tuinbouw in Californië wordt geconfronteerd.

Rol van onderzoek en groenteveredeling
Bauke van Lenteren, Specialist Marketing Convenience & Leaf, vertelde meer over de rol van slaveredeling in klimaatslimme landbouw: "De sleutel tot het bevorderen van duurzame landbouw is het vinden van innovatieve oplossingen, die niet afhankelijk zijn van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Om planten weerbaarder te maken tegen ziektes en betere resultaten te leveren voor telers, geloven we dat het antwoord in de genen van de planten ligt."

In de praktijk: INSV-resistente slasoorten
Een concreet voorbeeld is de ontwikkeling van nieuwe slarassen met een hoge resistentie tegen Impatiens Necrotic Spot Virus (INSV). Dit plantenvirus is een groot probleem voor telers in de Salinas Valley in Californië, het belangrijkste slaproducerende gebied in de VS, waar het naar schatting alleen al in 2020 $ 100 miljoen aan schade heeft aangericht.

Rijk Zwaan introduceerde begin dit jaar twee soorten sla, na uitgebreid onderzoek en veldproeven. Deze proeven bevestigden niet alleen de hoge resistentie, maar ook de goede agronomische prestaties, geschikt voor wensen van telers in de Verenigde Staten.

Innovatie
Het bezoek was een mooie gelegenheid om kennis en ervaringen te delen om de problemen van boeren in Californië te helpen oplossen. Secretaris Karen Ross gaf aan onder de indruk te zijn van het werk van Rijk Zwaan om ziekteresistente planten te veredelen en hoopt in de toekomst ook in Californië te kunnen blijven samenwerken. Al met al was het bezoek een succes en Rijk Zwaan kijkt ernaar uit haar inspanningen voort te zetten om ‘Climate Smart Agriculture’ te promoten door middel van innovatie, samenwerking en duurzaamheid.

Voor meer informatie:
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl        
www.rijkzwaan.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.