Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AVN blijft lobbyen voor btw-verlaging op AGF

De door de Tweede Kamer gewenste btw-verlaging op groenten en fruit is nog allermist zeker. Onlangs adviseerde een onderzoeksbureau dat het niet erg doelmatig en efficiƫnt is om een btw-verlaging op groenten en fruit door te voeren. Ook is het bepalen van de
definitie van AGF een lastig punt gebleken, omdat er vanuit de totale sector geen overeenstemming is bereikt (wel/niet bewerkt). AVN wil door extra lobby druk op de keten blijven houden voor de btw-verlaging en met name nadruk leggen op de gezondheidswinst.

AVN heeft de handen ineengeslagen met GroentenFruit Huis met waar mogelijk ook andere gezondheid bevorderende organisaties. "Op korte termijn willen we de fracties van de Tweede Kamer een goed en compleet beeld geven van de waarde en werking van AGF in het kader van gezondheidsbevordering. Voor zover nu bekend zal er besluitvorming kort na de zomer plaatsvinden, dit op basis van een brief van het Kabinet."

Vervolg-lobby: gezondheidscoalitie aan het werk
AVN wil middels de btw-verlaging bereiken dat mensen met een minder ruime portemonnee betere toegang krijgen tot gezonde voeding en AGF in het bijzonder. "Vooral deze groep blijkt minder gezonde keuzes maken. Daarnaast is een btw-verlaging ook noodzakelijk om te komen tot daadwerkelijk gezonde consumptie in het algemeen, omdat tot op heden blijkt dat de consumenten in Nederland in de breedte niet komen aan de geadviseerde dagelijkse consumptie van AGF. In het kader van het preventie-akkoord is het niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk, dat er gezonder wordt geconsumeerd, met AGF als belangrijke invulling. Als er geen verandering in consumptie gaat komen, zullen de kosten van gezondheidszorg (obesitas, diabetes enz.) explosief stijgen, waarbij de stijging van deze kosten wel eens hoger kan zijn dan de investering op een verlaagd btw-tarief."

Tijd voor powerplay van MKB-VNO/NCW
Daarnaast willen we ook MKB-VNO-NCW inschakelen om op het allerhoogste niveau het gesprek over btw zo te leiden, dat verlaging van het tarief echt gerealiseerd zal worden.

Extra acties op korte termijn?
Op korte termijn zullen we naar de politiek een eerste signaal geven dat het rapport van het onderzoeksbureau nogal eenzijdig naar de werkelijkheid heeft gekeken. Met onze informatie erbij hopen we diverse fracties en ministers te bereiken met goede informatie over de gezondheidswaarde van AGF. 

Daarnaast zal eerst in klein verband een ondernemersactie worden opgezet, om deze bij succes uit te rollen over de gehele branche. Mocht het nodig zijn om jullie als ondernemers bij landelijke acties (bijvoorbeeld weer op het Binnenhof) te betrekken, dan rekenen we op jullie aanwezigheid en inzet.

Bron: AVN

Publicatiedatum: