Klaus Jürgen Braun van Werner Ebert GmbH & Co. KG

"Geleidelijk herstel voor gespannen exotenmarkt"

Door de aanhoudend hoge vrachtprijzen, de inflatie en de jaarlijkse seizoenswisselingen is de beschikbaarheid - vooral voor mango's en avocado's - onder druk komen te staan. "We leveren momenteel vooral vliegmango's uit Peru en hoewel er nog steeds klanten zijn die per vliegtuig geïmporteerde producten waarderen, is de vraag nogal terughoudend. Door de natuurrampen in Peru wordt er nu minder volume naar de EU geëxporteerd, wat dan weer enigszins in evenwicht komt door de lagere vraag. Een paar jaar geleden zou zo'n volumedaling daarentegen veel erger zijn geweest," vat Klaus Jürgen Braun, inkoper en verkoper van de handelsonderneming Werner Ebert GmbH & Co KG uit Stuttgart, gevestigd op de plaatselijke groothandelsmarkt, samen. 


Eetrijpe avocado's van het merk Puro Gusto

De avocadomarkt wordt momenteel ook gekenmerkt door tekorten, merkt Braun op. "Veel oorsprongsgebieden spelen tegenwoordig een rol op de wereldmarkt, maar geen enkel land kan de juiste hoeveelheden aanbieden. Colombia exporteert minder dan normaal in deze tijd van het jaar. Zuid-Afrika is laat in vergelijking met andere jaren. Het exportseizoen van Chili eindigt dit jaar relatief vroeg en in Mexico loopt de kwaliteit van het product wat terug. In Spanje en Portugal loopt het seizoen nu ten einde, evenals in Israël, dat echter slechts een klein marktaandeel in de wereldexport heeft. Kortom, iedereen hoopt nu op Peru. Hier vandaan worden echter pas over twee tot drie weken grotere exportvolumes verwacht." Aanvullende partijen komen ook uit Oost-Afrika, zoals Tanzania en Kenia.

Volgens Braun bevindt de avocadomarkt zich in de klassieke overgangsfase. "In deze maand zijn de goederen traditioneel het duurst en we zitten nu verhoudingsgewijs 1-2 euro/colli boven het niveau van vorig jaar. Maar ik durf te stellen dat we de piek al voorbij zijn en dat de prijzen vanaf nu alleen nog maar zullen dalen. Wat dat betreft gaan we ervan uit dat de krappe markt zich de komende weken geleidelijk zal herstellen."

Braun wijst in dit verband ook op de rijping van het fruit. "Doordat elke partij dringend nodig is, ontbreekt het de leveranciers aan tijd om de avocado's te laten rijpen volgens de gebruikelijke 'ready-to-eat' normen. Dit betekent dat een deel van de producten onrijp aankomt."


Verse gember uit Brazilië wordt per vliegtuig ingevlogen

Moeizame planning bepaalt de exotenhandel
In het algemeen daalt de vraag naar exoten enigszins door inflatie en veranderende aankooppatronen, zegt hij. "Fancy items als passiefruit en grenadilla worden altijd gebundeld op mixpallets samen met opvulproducten als zoete aardappel of gember. De moeilijkere algemene omstandigheden maken het veel lastiger om de handel te plannen en deze mixpallets vol te krijgen. Dit betekent ook dat we niet meer alles hoeven aan te bieden wat de markt te bieden heeft, maar dat we ons steeds meer richten op de gangbare artikelen," vervolgt Braun. 


Verse gember in doos

Stijgende vraag naar verse gember
Als erkende groothandelaar in fruit en leverancier van het volledige assortiment bedient de firma Ebert een brede klantenkring bestaande uit supermarkten, horecabedrijven en gespecialiseerde retailers. "De horecasector had het sinds het begin van de pandemie moeilijk, en de weekmarkt en de vakhandel worstelen op hun beurt met existentiële angsten omdat er geen opvolgers zijn." Ondertussen ziet de ervaren fruithandelaar nog steeds nieuwe kansen voor verrassende verse producten. "Jonge, verse gember, bijvoorbeeld, geniet een toenemende populariteit, vooral op weekmarkten en speciaalzaken. Het product wordt in deze tijd van het jaar vooral per vliegtuig uit Brazilië aangevoerd en is veel milder van smaak dan gedroogde gember en zitten alle essentiële oliën nog in de knol."

Voor meer informatie:
Klaus Jürgen Braun
Werner Ebert GmbH & Co. KG
Langwiesenweg 30 (Großmarkt)
D-70327 Stuttgart, Duitsland
Tel.: +49 0711 48 04 51-0
werner-ebert@werner-ebert.de   
www.werner-ebert.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.