Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Diether Everaerts, BFV:

"Belgische kersen zullen aanzienlijk later zijn door koude en donkere weer"

Tholen - Begin april was het even alle hens aan dek voor de Nederlandse en Belgische kersentelers. De nachtvorst zorgde voor slapeloze nachten om de vroege kersenrassen met onder andere vuurpotten te beschermen tegen vorstschade. Toch lijkt niet die vorst de lokale kersenteelt het meest te hinderen, maar het aanhoudende koude, donkere weer blijkt de grote sta-in-de-weg. "De gevolgen van de vorst vallen nog relatief mee. Dat zie ik niet direct als een probleem, maar de aanhoudende lage temperaturen zorgen voor flink wat vertraging", vertelt Diether Everaerts van BFV.

Het resultaat is dat het Belgische kersenseizoen zo'n 10 tot 14 dagen later van start lijkt te gaan vergeleken met voorgaande jaren. "Normaal komen de knoppen midden april in bloei, maar nu is het veel te koud om de bloei door te laten zetten. Dat is heel jammer", vervolgt Diether. "De bestuiving bij de vroege soorten die al open gegaan zijn, is ten opzichte van vorig seizoen  niet goed, omdat we met een schrale noordoosterwind zitten. Dit zorgt voor weinig activiteit bij de bijen, waardoor we dus een uitzonderlijk laat seizoen tegemoet gaan."

"De vroege rassen verwachten we eind juni/ begin juli en de Kordia zal verschuiven van 1 juli naar rond 10 juli, waarna Regina zal volgen. Dat zijn toch onze hoofdrassen die we heel juli zullen hebben met wat uitlopers naar begin augustus. Over de volumes zelf valt eigenlijk nog niets te zeggen. De vorst heeft in ieder geval niet tot grote schade geleid."

Het zorgt er waarschijnlijk voor dat de oogst later zal zijn dan de Franse kersen. "In Frankrijk lijkt de situatie normaler, omdat de weerssituatie daar aanzienlijk beter is dan het koude weer in Noordwest Europa. Dit heeft zijn voordelen en nadelen. Aan de ene kant is het voordeel dat we niet gelijk vallen met de volumes uit de zuiderse landen, maar het nadeel is dat het in augustus sinds corona een stuk rustiger is op de markt. Vakantieperiodes worden sinds de pandemie een stuk duidelijker ingevuld in de groothandels, ook in Frankrijk, waardoor de activiteit in augustus een stuk lager ligt. Dat kan ervoor zorgen dat de handel ook wat langzamer gaat richting het einde van ons seizoen. Of dit echter ook samen gaat met de volumes die er dan op de markt zijn, valt te bezien. Om daar uitsluitsel over te geven, zullen we nog even moeten wachten", besluit de specialist.

Biologische kersen
Wat betreft de biologische kersen, waarbij de BFV één van de weinige is die ze op de Belgische markt brengt, verwacht de BFV rond 15 juni te starten. Gunther De Vadder: "Als de weergoden het toelaten uiteraard. Dan verwachten we rond de 40 ton aan volume van onze twee telers te krijgen. Biologische kersen blijft een uitzonderlijk verhaal, omdat je zeer afhankelijk bent van de natuur. Soms gaat het prachtig en soms mislukt het volledig. Het is zeer lastig en complex en daarom echt een passie vak, maar we verwachten toch heel mooi product van de zomer."

Voor meer informatie:
Diether Everaerts
Gunther De Vadder
Belgische Fruitveiling (BFV)
Montenakenweg 82
3800 Sint-Truiden - België
+32 11 69 34 11
info@bfv.be    
www.bfv.be