Julien Cumant, Vereniging Mariguette: "Op lange termijn willen we een opbrengst van 10.000 ton per jaar bereiken"

"Mariguette-aardbeienopbrengst bereikt volgende week een piek"

Onder de aardbeienrassen die door Earth Market worden verkocht, is de Mariguette een langwerpige aardbei die 7 jaar geleden voor het eerst op de Franse markt werd gebracht. "De Mariguette, gecreëerd door kweker Marionnet Label, is een echt kwaliteitsproduct. De aardbei voldoet aan een aantal strenge eisen, opgesteld door de vereniging die de aardbei promoot. Hoewel er veel langwerpige aardbeienrassen bestaan, is de Mariguette een van de zeldzame rassen die erin geslaagd zijn door te breken", vertelt rassencoördinator van Vereniging Mariguette Julien Cumant.

Vereniging Mariguette vertegenwoordigt op dit moment 13 handelaren in Frankrijk en 100 bij de vereniging aangesloten telers. Er zijn 7 leden van de raad van bestuur (Aquisol, Rougeline, Sacfel, Marmandise, Périgord Fruits, Savéol, Earth Market), er is 1 voorzitter (Jean-Michel Ruchaud), 1 ondervoorzitter (Eric Bazile) en 1 penningmeester (Gilles Bertrandias).

Vereniging Mariguette ondersteunt de bij de vereniging aangesloten telers op teelttechnisch gebied, garandeert de traceerbaarheid vanaf de ontwikkeling van de aardbeiplant tot de afzet van de Mariguette-aardbeien en promoot het ras actief. "Om de best mogelijke kwaliteit en een optimale traceerbaarheid te kunnen garanderen, gaan we meer dan 250 controles op de Mariguette-verkopers uitvoeren, voornamelijk samen met AIFLG, de vereniging voor groenten en fruit uit Lot-et-Garonne.

Verder ondersteunen we de telers door bijvoorbeeld Mariguette Technische Dagen te organiseren, zoals vorige week het geval was. Het uiteindelijke doel is om een merk op te zetten met nauwkeurige specificaties en om binnen dit merk nieuwe rassen te ontwikkelen die zich weten aan te passen aan de nieuwe beperkingen die de huidige weersomstandigheden met zich meebrengen en tegelijkertijd voldoen aan de verwachtingen van consumenten. Omdat het zich mettertijd kan ontwikkelen, is het een project voor zowel nu als voor de toekomst."

Continuïteit in het langwerpige aardbeiensegment 
De Mariguette heeft een plek op de Franse markt weten te veroveren, omdat de aardbei in een zeer specifieke behoefte voorziet. "De waardeketen van teler tot leverancier had behoefte aan continuïteit in het langwerpige segment waarbinnen de Gariguette zich bevindt, zonder dat de twee rassen met elkaar zouden hoeven te concurreren. De Mariguette komt op de markt op het moment dat de aardbeienconsumptie over het algemeen toeneemt. Hierdoor kunnen we supermarkten voorzien van een continue aanvoer van langwerpige aardbeien. De Mariguette heeft een oranjerode glanzende kleur en is  een langwerpig aardbeienras met stevig vruchtvlees dat zeer zoet is, een zeer lage zuurgraad en een uitgesproken smaak heeft. Consumenten zijn vooral dol op het krachtige aroma."

Een productief ras met een verlengd seizoen
Hoewel het seizoen eind maart al van start is gegaan, bereikt de Mariguette-aardbeienoogst pas volgende week een piek. "De Mariguette is een aardbei die na de vroege rassen op de markt komt en in mei in volle productie komt, de ideale maand voor de aardbeienconsumptie. We verwachten dit jaar een opbrengst van 3.000 ton te bereiken en hopen in de toekomst een opbrengst van 10.000 ton te bereiken. De Mariguette heeft als voordeel dat het een doordragend en productief ras is, met – afhankelijk van het teeltproces – een interessante opbrengst. Bovendien kan de Mariguette in verschillende teeltgebieden worden geteeld, van het zuidoosten van Frankrijk tot het zuidwesten (waar deze met het Label Rouge wordt verkocht), maar ook in Bretagne, de Loirevallei en zelfs het noorden van Frankrijk. Het seizoen is dus goed gespreid en duurt nog tot eind september. Het feit dat de Mariguette een doordragend ras is, leidt tot een tweede teeltcyclus, een groot voordeel voor de telers. Een ander interessant aspect is dat de Mariguette een stevig ras is dat vrij lang houdbaar is."

De Mariguette heeft niet alleen de interesse gewekt van telers in Frankrijk, maar heeft ook talrijke aanvragen van telers buiten Frankrijk gegenereerd.

Voor meer informatie:
Julien Cumant
Tel : +41 79 866 45 74
Association Mariguette
association@mariguette.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.