"Door het opschuiven van het break-even punt is het dit jaar niet mogelijk grotere hoeveelheden tegen lage prijzen te verkopen, bijvoorbeeld aan de groothandel. De algemeen stijgende teeltkosten, vooral de voor de speciale teelt zo belangrijke personeels-, energie- en materiaalkosten, maken het noodzakelijk alleen die hoeveelheden te produceren die ook tegen eerlijke prijzen kunnen worden afgezet", vertelt Charlotte Otte van Obsthof Otte in Hiddenhausen. "Ons doel is echter de teelt verder te optimaliseren, zodat ondanks de gestegen kosten onder eerlijke teeltomstandigheden producten van hoge kwaliteit tegen eerlijke prijzen worden aangeboden."
Supermarkten lokken klanten met lage-prijsacties
De vraag naar appelen beoordeelt Otte als goed. "Naar het voorjaar toe vermindert het aanbod een beetje, omdat sommige rassen dan uitverkocht zijn, maar de afzet was stabiel en lag zelfs boven het niveau van vorig jaar. De afzet vanaf oktober 2022 werd echter gekenmerkt door prijsgevoeligheid en terughoudend consumentengedrag, door de energieprijzencrisis en door de angst van mensen dat ze aan het eind van de winter hun stookkosten niet zouden kunnen betalen. Gelukkig is deze fase nu voorbij en is de vraag met het vooruitzicht van de lente vanaf februari weer aanzienlijk gestegen", stelt de teler.
"Het grote Europese appelaanbod op de markt heeft geleid tot aanzienlijke prijsdruk. Supermarkten hebben klanten gelokt met permanente laaggeprijsde acties. Daardoor hebben we dit jaar een laag prijsniveau voor appels gehad. We hadden zeer goede oogsten van verschillende rassen, en voor deze rassen hebben we klanten in staat gesteld een speciaal prijsvoordeel te krijgen."
Duurzaamheid en regionaliteit
Otte merkte ook dat tijdens de coronaperiode duurzaamheid en regionaliteit sterk naar voren kwamen als criteria voor het nemen van een aankoopbeslissing. "2022 werd gekenmerkt door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, de daaropvolgende energieprijzencrisis, de inflatie en de invoering van het minimumloon van 12 euro - en dus een stijging van de personeelskosten met ongeveer 25 procent in ruim anderhalf jaar, wat over het geheel genomen uitdagende marktomstandigheden creëerde voor alle betrokken partijen. Toch zijn we erin geslaagd om ook onder deze moeilijke marktomstandigheden te blijven produceren en de best mogelijke kwaliteit tegen aantrekkelijke prijzen aan te bieden." In de winkels was ook een trend naar onverpakte producten te zien, zegt Otte. "Vooral klanten die kwaliteit en duurzaamheid belangrijk vinden, doen het graag zonder onnodige verpakkingen: less is more."
Intussen ziet ze de grootste uitdagingen van de toekomst in de gevolgen van de klimaatverandering. "Wij mensen begrijpen meestal pas dat we dringend in actie moeten komen als we de gevolgen direct voelen. Naarmate deze zullen toenemen, zullen duurzaamheid in de teelt, klimaatvriendelijke productie, dus korte afstanden en dus regionaliteit uiterst belangrijk worden. Wie zich alleen richt op prijsgevechten op korte termijn en zich verlaagt tot het niveau van de discounter, handelt helemaal niet economisch duurzaam."
Voor meer informatie:Charlotte Otte
Obsthof Otte Vertrieb
Heidestr.42
D-32120 Hiddenhausen, Duitsland
Tel. +49 5223-83400
info@obsthof-otte.de
www.obsthof-otte.de