Geen pensioen, maar uitbreiding voor bekende Gentse groenteman Bayram (63)

Tholen - Al meer dan 50 jaar verkoopt Bayram Özdemir groenten en fruit vanuit een monumentale groentewinkel in Gent-centrum. De winkel blijft groeien en bloeien en daarom besloot hij verder uit te breiden. “Ik zit nog vol energie, als ik gezond blijf, dan wil ik nog zeker 50 jaar doorgaan”, vertelt Bayram. “Aan vakantie of pensioen denk ik nooit, ik neem alleen verlof omdat mijn familie erom vraagt. Ik doe het werk veel te graag, ook al moet ik elke dag beginnen om 3 uur.”

Fruitco is een begrip in Gent. Bayram is de derde generatie die de zaak uitbaat. Het begon allemaal toen opa Van Kerkhove een groenten- en fruitzaak begon dat later verhuisde naar de huidige winkel om de hoek van de Gentse Vrijdagmarkt naar de Kammerstraat 3 in een monumentaal pand van meer dan 300 jaar oud. Bayram begon daar als 11-jarig jongetje te helpen. De winkel werd later overgedragen aan de dochter van Kerkhoven en schoonzoon Van Beneden. Inmiddels staat Bayram zelf aan het roer. Dagelijks koopt hij verse producten in en dat gaat met name via de REO-Veiling en de groothandelsmarkt in Evergem.


Bayram is een begrip in Gent en heeft zelfs een rol in een Suske en Wiske album

Fruitco is onderhand uit zijn jasje gegroeid, met name door leveringen ‘aan de achterkant’ die toch via de voorkant werden getransporteerd.  “Een groter magazijn was vooral nodig voor onze leveringen aan horecazaken in heel Gent. Al die kratjes met bestellingen moesten we door de winkel heen transporteren. Dat was niet zo prettig voor de klanten die daar ook aldoor rondwandelen”, licht Bayram toe.

Daarom ging hij op zoek naar een magazijn en stuitte op een pand met meer mogelijkheden. “We hebben een magazijn van 800 vierkante meter, met drie koelcellen, een ruim bureau en een keuken.” De winkelruimte is zelfs zo groot dat er naast groenten en fruit ook plek is voor kruiden, thee, noten en gedroogde vruchten. De winkel opende begin april en kent vanaf de opening fans. “Het is vanaf dag één druk. Het is ook beter bereikbaar voor de klanten die van verder komen. Momenteel zijn wegwerkzaamheden aan de gang, maar er zijn zelfs mensen die speciaal hierheen rijden. Klanten hebben er echt behoefte aan en bedanken me zelfs dat we deze winkel hebben geopend.”

De tweede Fruitco is niet te missen. De gevel van het pand is beschilderd met reusachtige stukken fruit, een portret van Bayram zelf en zijn slogan 'Schaaat wat eten we vandaag?' “Dat was een idee van mijn zoon. Anders zouden we altijd moeten zeggen dat we tussen de Q8 en de Colmar zitten, nu is het veel makkelijker. Ik vind het prachtig, en mijn kleinkinderen waren erg onder de indruk dat ik er zelf opsta.”

De winkel in het centrum blijft gewoon open. Bayram groeide daar uit tot een bekende Gentenaar. Hoewel van Turkse afkomst spreekt hij het Gentse dialect beter dan de meeste Gentenaren. Bayram kreeg zelfs een rol in een Suske en Wiske album. De winkel hangt ook vol met foto’s van bekende Vlamingen die samen met Bayram poseren. “We werken met een tiental mensen en gaan ons verdelen over de twee locaties. Ik ga afwisselen, zodat ik de klanten blijf zien. In de nieuwe zaak zal je groenten en fruit vinden, uitgebreid met kruiden, olijfolie, en soms verse fruitsla of sapjes zoals tijdens de Gentse Feesten. Maar er zit geen groot businessplan achter: we botsten toevallig op de locatie en beslisten alles op een dag. We geven op 30 april een groot openingsfeest, met verrassingen voor de klanten”, besluit Bayram.

Voor meer informatie:
Bayram Özdemir
Fruitco bvba
Kammerstraat 3 (63.41 km)
9000 Gent, België
+32 (0)9 225 91 45
bayram@fruitcobevba.be 
www.fruitcobvba.be   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.