Productiewaarde Belgische landbouw met 19,5 procent gestegen in 2022

De tweede schattingen van de Belgische landbouweconomische rekeningen voor het jaar 2022 bevestigen grotendeels de eerste schattingen. De toegenomen kosten voor energie en landbouwgrondstoffen hebben een directe invloed op het geheel aan de productiemiddelen van de landbouwsector, zo meldt Statbel.

Over het algemeen stijgt het intermediair verbruik met 23,3% ten opzichte van 2021. De productiewaarde is dan weer met 19,5% gestegen. Voor het geheel aan productiewaarde van de landbouwsector, wordt het prijseffect van +23,5% geconfronteerd met een negatief volume-effect van -3,3%. De netto toegevoegde waarde stijgt echter met 11,9%. Die is hoger dan het gemiddelde van de 5 voorgaande jaren.

Fruit
Wat betreft fruit, is voor appels de situatie op de Europese markt gespannen. De Belgische productie is gedaald, maar op Europees niveau is de productie stabiel gebleven. Er is echter een overschot van het aanbod ten gevolge van de stijging van de transportkosten en het conflict in Oekraïne, die de buitenlandse handel beïnvloeden. De prijzen worden naar beneden geduwd. De prijzen van peren die recent werden waargenomen voor de oogst van 2022 zijn bemoedigender. De daling van de afzetprijzen voor fruit wordt geraamd op 9,1%, waardoor de productiewaarde met 9,6% daalt ten opzichte van 2021.

Bron: Statbel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.