Jacques du Preez van Hortgro

"Ruim 1 miljoen kartons Zuid-Afrikaanse peren geëxporteerd naar China"

Het oogstseizoen van hardfruit in Zuid-Afrika is in volle gang. Er zijn al 12 miljoen kartons appels verpakt en geëxporteerd. Het exportseizoen voor appels is op een derde van het traject. Negen miljoen kartons peren zijn verpakt, de helft van het geraamde volume.

De ramingen voor zowel appelen als peren zijn sinds het begin van het seizoen voortdurend naar beneden bijgesteld als gevolg van ongunstige weersomstandigheden en schade aan de oogst. De huidige raming voor appelen is 7% lager dan vorig jaar, na een aanvankelijke verwachte stijging van 6% ten opzichte van de oogst van 2022. De raming voor peren is 14% lager dan vorig jaar, de laagste van de afgelopen drie jaar.

"Hagel, eind vorig jaar, gevolgd door meer hagel een paar weken geleden in de Langkloof regio is de belangrijkste reden voor de verlaging van de ramingen. Afgezien van de hagel is het weer vrij goed geweest, en de ongebruikelijke regens zijn eerder gunstig dan nadelig geweest", aldus Jacques du Preez, algemeen directeur Trade & Markets bij Hortgro.

Zuid-Afrika heeft een zeer diverse afzetmarkt voor appelen. De top twee wordt gevormd door het Verre Oosten en Azië en Afrika, inclusief de binnenlandse markt. Europa en het VK zijn ook goede markten en Rusland is dit jaar sterk voor peren. De uitvoer naar India is sterk toegenomen sinds de exporteurs gebruik konden maken van het vorig jaar goedgekeurde protocol voor koudebehandeling tijdens het vervoer.

Appelen mogen al enkele jaren naar China, maar tegen het einde van vorig seizoen kregen ook peren toestemming. Er zijn al meer dan een miljoen kartons naar China geëxporteerd.

"Ons profiel van de teelt is veranderd en uitgebreid om aan de vraag van de verschillende markten te voldoen. Veel doelmarkten hebben verschillende tijdstippen waarop ze willen importeren en dat past bij ons aanbod. Rusland was vorig jaar moeilijk, maar we hebben de perenvolumes die daarheen gaan dit jaar met 60% zien toenemen. China en India zijn zeer positieve markten en hebben een goede groei gekend. We zijn erg blij met de hoeveelheden peren die we in ons eerste seizoen naar China hebben verscheept. We zien een goed potentieel voor verdere groei daar."

Jacques ziet de komende twee of drie jaar als een tijd van consolidatie en verwacht niet dat de teelt snel zal toenemen.

"De komende jaren zullen erg zwaar zijn voor onze telers die het hoofd moeten bieden aan de uitdagingen van stijgende kosten, loadshedding en onbetrouwbare havens en aanverwante logistiek. Wij hebben echter vertrouwen in de vooruitzichten voor de middellange termijn en voorzien dat er een nieuwe groeiperiode zal volgen dankzij een robuustere en beter reagerende sector. Er worden nieuwe markten geopend en de vraag op bestaande markten neemt toe, wat samen met de veerkracht en het aanpassingsvermogen van onze telers en producenten een goed voorteken is voor de toekomst van onze sector."

Voor meer informatie:
Jacques du Preez
HORTGRO
Tel: +27 (0)21 870 2900 
jacques@hortgro.co.za 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.