JERSA Fruchtimport GmbH:

"Ook kleinere retailers verkiezen Spaanse boven Chinese knoflook"

Een zichtbaar tekort en een gebrek aan gewenste kalibers kenmerken de huidige uienimport uit Spanje. "Het kaliber 80-100 voor groothandelsmarkten en horeca en de 70-80 voor de retail zijn nauwelijks beschikbaar. Het wat kleinere kaliber 60-70 is daarentegen nog in voldoende mate beschikbaar. Qua prijs liggen de geïmporteerde uien aan het eind van het seizoen op 28-30 euro/25 kg, wat ver boven het gemiddelde niveau van 12-13 euro/zak ligt," meldt Felipe Sturmberg van JERSA Fruchtimport GmbH.

De nieuwe Spaanse uienoogst begint nu met de eerste vroege rassen, maar de belangrijkste hoeveelheden zullen naar verwachting vanaf week 18 op de markt komen, afhankelijk van het weer. Sturmberg: "Parallel aan de Spaanse uien bieden we ook lager geprijsde overzeese producten uit Chili en China en kleinere hoeveelheden uit Nieuw-Zeeland en Tasmanië."

Het bedrijf, gevestigd in Bergisch Gladbach, is nationaal bekend om zijn import van knoflook, voornamelijk uit Spanje. "De paasverkopen waren oké, hoewel we op iets meer hadden gehoopt. Het koude weer heeft allemaal een negatieve invloed gehad op de afzet van knoflook," zegt Sturmberg. Ondanks de gestegen bedrijfs- en teeltkosten liggen de knoflookprijzen slechts iets boven het niveau van vorig jaar. "Een nieuwe prijsstijging tegen het begin van de nieuwe knoflookoogst in juni zou zeker wenselijk zijn."

Regionale en premium kwaliteit
Volgens Sturmberg is op langere termijn een duidelijke trend naar Europees product te bespeuren. "De binnenlandse retail richt zich duidelijk op Spaanse producten, waarbij ook de kleinere supermarktketens steeds meer de voorkeur geven aan producten van Spaanse in plaats van Chinese oorsprong." Een soortgelijke trend tekent zich af voor verse groene knoflook. Er komt nog voornamelijk groene knoflook uit Egypte, maar vanaf week 18-19 wordt het eerste Spaanse product geladen. Half juni komen de eerste partijen uit Nederland en Duitsland. "Vorig jaar hebben we voor het eerst ook verse knoflook uit Nordrhein-Westfalen aangeboden, die op ongeveer 2-3 hectare bij Aken wordt geteeld. Dit product had een hoge kwaliteit en versheid, daarom zetten we het project dit jaar voort."

Het assortiment van Jersa wordt afgerond met premium knoflook van het ras Morado. "We bieden dit Spaanse premiumras gedeeltelijk handgepeld en in aantrekkelijke houten kisten aan, en we merken dat het product een toenemende populariteit geniet. Vanwege de stevigheid en stabiliteit van deze knoflook vragen mensen steeds vaker specifiek naar deze soort," beschrijft Strumberg verder.


Links: Egyptische groene knoflook, Rechts: Spaanse vroege uien

Waterproblemen brengen de knoflookteelt in Zuid-Spanje in gevaar
Toch zijn de vooruitzichten in Spanje, het belangrijkste knoflookland van Europa, niet bijzonder rooskleurig. "Er is de laatste jaren een tendens geweest om minder te planten, maar dankzij onze goede, langdurige contacten worden we nog steeds goed bevoorraad. Wat ons echter ook zorgen baart is het toenemende waterprobleem, vooral in de zuidelijke Spaanse teeltgebieden. Dit dwingt kleinere telers nu al om hun bedrijf te sluiten, maar op langere termijn is het gewoon zo dat de knoflookteelt zich steeds meer naar het noorden zal verplaatsen."

Voor meer informatie:
Felipe Sturmberg
JERSA Fruchtimport GmbH
Zum Scheider Feld 40
D-51467 Bergisch Gladbach, Duitsland
Tel: +49 (0)2202 980 860
jersa@jersa.de  
www.jersa.de    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.