"Nog geen halve hectare is alles wat nodig is om een shiitake-onderneming te starten"

Harrison Feng is directeur bij Shandong Imperial Garden Biotechnology, een grote shiitake-kweker in China. Het bedrijf heeft een sterke en groeiende exportdivisie. Covid-19 heeft de export een paar jaar lang belemmerd, maar onlangs is de markt gestabiliseerd en keren de activiteiten terug naar het niveau van vóór Covid.

Harrison legt uit: "Tijdens Covid verdrie- of zelfs verviervoudigde de prijsstijging van exportladingen tot een factor vier tot vijf. Dit was een enorm probleem voor alle Chinese bedrijven. Nu is de situatie genormaliseerd en zijn de prijzen weer op het niveau van vóór Covid."

Feng: "Shiitakestammen zijn in China waarschijnlijk goedkoper vanwege de arbeidskosten en de economische schaal. De beschikbaarheid ervan in Europa neemt toe, waardoor lokale Europese shiitakekwekers meer mogelijkheden en kansen krijgen. Chinese shiitakekwekers hebben geïnvesteerd in een uitgebreide infrastructuur voor het oogsten en vervoeren van shiitakestammen. We kunnen op elk moment leveren, verschepen en exporteren naar wereldwijde bestemmingen."

Lokale Europese shiitakestammenkwekers zouden echter een voordeel kunnen hebben op het gebied van duurzaamheid en transport; een kortere leveringsketen zou bepaalde consumenten kunnen aanspreken.

Chinese shiitakestammen worden zeer gewaardeerd vanwege hun kwaliteit en hoge opbrengst.

Feng: "Een andere verschuiving die we opmerken op de Europese en Noord-Amerikaanse markt is de groeiende populariteit van shiitakes die worden gebruikt voor de thuiskeuken en in restaurants. Eén halve hectare volstaat om een bedrijf te starten. Toch worden verse en biologische Shiitakes in supermarkten tegen hoge prijzen verkocht, dus het marktpotentieel is er."

Ontwerp en ontwikkeling van de shiitake-kwekerij
Het bedrijf heeft een intern team dat plannen kan ontwikkelen en advies kan geven over land, faciliteiten en andere beslissingen die nodig zijn voor het starten van een shiitake-bedrijf. Als alles in orde is, kunnen verse shiitakes binnen 15 dagen worden geoogst.

"We zijn erg enthousiast over het marktpotentieel voor shiitake en andere paddenstoelen in Europa en Noord-Amerika," zegt Harrison. "Momenteel is het grootste marktsegment de witte champignon. De weinige exotische paddenstoelen die op de markt zijn, zijn de shiitake en enkele andere variëteiten, waaronder oesterzwammen, Erygnii, Lion's Mane en nameko. Een groei van de markt voor exotische paddenstoelen zou de consument veel gezondere, vegetarische opties en smaken bieden."

"Een andere motor voor groei en consumptie is het feit dat kwekers en leveranciers investeren in nieuwe technologieën en afzetnetwerken, waardoor consumenten gemakkelijker toegang krijgen tot de grote diversiteit aan exotische paddenstoelen die in heel Europa beschikbaar zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat de totale markt de komende vijf tot tien jaar zal blijven groeien.

Voor meer informatie:
Harrison Feng
Shandong Imperial Garden Biotech
+86 15221568065
sales@igshiitake.com     
www.igshiitake.com     
www.globalshiitake.com (binnenkort online )


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.