Uit een belangrijk nieuw onderzoek blijkt dat het eten van een dagelijkse handvol noten verband houdt met verbeterde bloedlipidenprofielen. Uit onderzoek van 19 eerder gepubliceerde wetenschappelijke artikelen blijkt dat er een sterk verband bestaat tussen de consumptie van macadamianoten en significante verlagingen van: cholesterol en 'slecht' cholesterol (lage dichtheid lipoproteïne of LDL) en triglyceriden.
Het onderzoek wees ook op voorlopig bewijs dat het toevoegen van noten aan het normale dieet de bloedspiegel van apolipoproteïne B verlaagt, een eiwit dat helpt bij het transport van vet en cholesterol in het lichaam, terwijl het de 'goede' cholesterolfunctie verbetert. Het toevoegen van noten kan eveneens in verband worden gebracht met een verminderd aantal schadelijke kleine en dichte, slechte cholesteroldeeltjes.
Deze laatste studie voegt zich bij de bevindingen van een ander onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd. Deze 'overkoepelende review' van 145 systematische reviews en meta-analyses concludeerde dat het consumeren van een handvol noten per dag, vergeleken met het eten van geen noten, geassocieerd werd met een reeks overtuigende gezondheidsvoordelen, waaronder:
- 21% minder risico op hart- en vaatziekten
- 25% minder risico op coronaire hartziekten
- 22% minder kans op overlijden aan hart- en vaatziekten
- 11% minder kans op overlijden aan kanker
- 22% minder kans op overlijden door alle oorzaken
- Minder risico op sterfte aan ademhalingsziekten, infectieziekten en diabetes