Citrus Growers' Association of Southern Africa

Zuid-Afrikaanse citrussector hoopt op positiever seizoen

De Zuid-Afrikaanse citrussector hoopt op een positiever seizoen dit jaar, nadat vorig jaar volgens Justin Chadwick, CEO van de Citrus Growers' Association of Southern Africa, een 'ramp' was.

"Vorig jaar was de vrachtprijs dubbel zo hoog als de norm, die 30-40% van de kosten van de teler uitmaakt, en dat was een grote aanslag op het rendement. De EU veranderde ook de regelgeving inzake valse fruitmot, waardoor het voor de telers onmogelijk werd om aan de voorschriften te voldoen. Dit betekende dat de exporteurs € 300 mln extra moesten betalen om het fruit aan de EU-grenzen te laten inklaren. De marktprijzen waren goed, maar zeker niet genoeg om al deze extra kosten te dekken. Bovendien werken de havens nog steeds niet optimaal."

Justin stelt dat deze nieuwe voorschriften van de EU geen wetenschappelijke basis hebben en dringt er bij de EU op aan hier nog eens naar te kijken, aangezien er sinds de invoering van de tijdelijke maatregelen in 2022 niet één onderschepping heeft plaatsgevonden. Om aan de eisen te voldoen zou een investering van € 69 mln moeten worden gedaan, wat niet mogelijk is aangezien het seizoen over een paar weken begint. De gevolgen zouden kunnen betekenen dat er in 2023 20% minder sinaasappelen naar de EU worden geëxporteerd.

"De Spanjaarden hoeven zich niet bedreigd te voelen door Zuid-Afrikaans citrus, wij zijn niet eens tegelijk met hen op de markt, de Zuid-Afrikaanse import zorgt ervoor dat er het hele jaar door citrus in de schappen ligt en dat is goed voor iedereen."

Citrusteelt
De eerste citroenen werden al in januari geoogst. Regen in het hoge noorden zorgde voor een korte dip in de verpakking, maar heeft het seizoen niet beïnvloed. De opbrengst zal iets hoger zijn dan vorig jaar, omdat jongere boomgaarden in productie komen.

De grapefruitexport zal lager zijn dan vorig jaar, omdat de telers een lagere opbrengst verwachten en overwegen klasse II fruit niet te exporteren.

De ramingen voor sinaasappelen: Navels zijn licht gedaald, terwijl Valencia's zullen stijgen. De raming voor mandarijnen wordt later in april bekendgemaakt, maar de eerste ramingen wijzen op een daling voor mandarijnensoorten.

Stroomonderbreking
De onderbreking van de stroomvoorziening is een ramp voor de telers; alles, van irrigatie tot verpakking, heeft eronder te lijden.

"De telers hebben elektriciteit nodig voor irrigatie, er is geen alternatief. Ze zijn er ook van afhankelijk voor het verpakken en hebben een consistente koelketen nodig. Mensen kopen generatoren en investeren in zonne-energiesystemen omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om geen consistente stroomvoorziening te hebben, maar de telers hebben geen controle over wat er met het fruit gebeurt wanneer het de koelketen ingaat en aan distributiecentra en havens wordt geleverd."

Exportmarkten
De citrusexport naar China neemt elk jaar toe. Rusland is ook een goede markt voor Zuid-Afrikaans citrus, maar de vrachtprijzen blijven erg hoog. India heeft een groot potentieel en er is hoop op toegang tot andere Aziatische markten zoals Japan en Vietnam.

Voor meer informatie:
Justin Chadwick 
Citrus Growers' Association of Southern Africa
+27 31 765 2514 
justchad@iafrica.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.