Tholen - Met de eerste steek door Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns van afgelopen weekend is het aspergeseizoen officieel van start gegaan in België. Echter betekent dit, en het feit dat Pasen achter de rug ligt, nog niet dat het 'witte goud' ook al massaal verkrijgbaar is. "Integendeel, voorlopig liet het weer het nog wat af weten, dus de vollegrondsproducties beginnen nu pas stilletjes aan op gang te komen. De grote volumes verwachten we tegen week 17 te kunnen ontvangen", legt Benny Cuypers van BelOrta uit.
De reden hiervoor ligt, zo legt de specialist uit, in het feit dat komende week warmer weer wordt verwacht. "Nu zie je links en rechts nog wat import uit Italië of Griekenland in de schappen liggen, maar tegen die tijd kan de handel vol aan de bak met het lokale Belgische en Nederlandse aanbod. Spijtig genoeg zijn we net te laat voor Pasen, want we hadden de extra volumes zeker kunnen gebruiken, maar dat is de natuur. Uit de vollegrond ben je afhankelijk. Daar heb je weinig invloed op."
Het heeft de pret van afgelopen weekend in het Vlaamse Kinrooi echter niet mogen drukken. Op het landbouwbedrijf van teler Johan Driessens in de gemeente, die zich sinds 2011 officieel aspergegemeente mag noemen, werd de eerste steek door minister Jo Brouns verricht. "Het is de koningin van de groenten en Kinrooi is één van de grootste aspergeproducenten van Vlaanderen, dus het is altijd weer een moment om naar uit te kijken. Het is ook het moment voor de telers om haar boerderij open te zetten voor mensen om de arbeidsintensieve oogst, maar voornamelijk de smaak, te kunnen ervaren", vertelde de minister bij het Vlaamse TVL. "We hebben een nat en koud voorjaar gehad, maar dat heeft geen invloed op de smaak."
Benny beaamt dit. "Het voorjaar is niet te warm geweest, waardoor de witte asperges traag en gestaag gegroeid zijn. Dit heeft de kwaliteit zeker goed gedaan." Toch was het aanbod tot nu dus nog redelijk beperkt, wat tot relatief hogere prijzen heeft geleid. "Tot vorige week zijn de prijzen goed geweest. Pasen is dikwijls een gangmaker, waardoor de vraag hoger is en de prijzen daarin mee gaan", vervolgt Benny. Aspergeteler Fons Nooyens geeft bij RTV aan dat de aanvoer door de kou en regen inderdaad nog beperkt is. "Voorlopig liggen de prijzen rond de 15 euro per kilo, maar ik verwacht dat die prijs bij zonnig weer fors kan zakken, omdat er dan veel asperges tegelijk worden geoogst."
Dit ziet de specialist van BelOrta ook. "Zeker als de volumes na volgende week fors aan gaan trekken, verwachten we een significante daling van de prijs. Dat moet eigenlijk ook wel, want tegen die tijd moet ook de verkoop weer aangezwengeld worden. Dat kan, zeker nu, met name als de prijzen ook wat lager zijn."
Wat betreft de groene variant begint het seizoen bij de veiling ook stilletjes aan van start te gaan. "Ook daar hangt het uiteraard samen met het weer. Aangezien volgende week het betere weer zal komen, verwachten we dat de productie dan ook een boost zal krijgen. En dat is mooi om te zien, want de groene asperges worden steeds populairder. Zeker jongere consumenten grijpen steeds meer naar de groene asperges om te verwerken in bijvoorbeeld gerechten uit de Aziatische keuken."
Voor meer informatie:Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32 (0)15 55 11 11
info@belorta.be
www.belorta.be