Egypte exporteerde record aardappelen naar Zuidoost-Azië

Eind 2022 heeft Egypte een recordhoeveelheid aardappelen geëxporteerd naar landen in Zuidoost-Azië, meldt EastFruit. Indonesië bleef de belangrijkste bestemming voor hun aanbod en de export is vorig jaar meer dan verdubbeld.

In totaal exporteerde Egypte het afgelopen jaar meer dan 17.000 ton aardappelen naar de landen in Zuidoost-Azië, wat het aanbod van 2021 met 120% overtrof en vergeleken met 2020 steeg de export met een factor 18! Indonesië bleef de belangrijkste bestemming voor de Egyptische export, terwijl de leveringen aan Maleisië sterk daalden en de export naar andere landen gering was.

Daardoor werd Zuidoost-Azië vorig jaar de vierde grootste markt voor Egyptische aardappelen, na Rusland, de EU en de Golfstaten. Interessant is dat Egypte niet alleen in de traditionele exportmaanden (lente-zomer), maar ook in oktober aardappelen naar dat land exporteerde en dat de export van oktober bijdroeg tot een recordvolume.

Indonesië is de belangrijkste aardappelleverancier in de Zuidoost-Aziatische regio, maar importeert jaarlijks 40.000 tot 80.000 ton aardappelen. Bovendien wordt in totaal tot 450.000 ton verse aardappelen geleverd aan de regio Zuidoost-Azië: Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand, de Filippijnen, enz., naast diepgevroren frites. 

Aardappel is geen belangrijk consumptiegewas in deze regio, zoals rijst, maar de lokale markt voor dit product blijft groeien door import en lokale teelt. Dit geldt voor consumptieaardappelen en diepgevroren frites, waarvan de consumptiegroei wordt gestimuleerd door de ontwikkeling van het toerisme in de regio.

De teelt van aardappelen in de Zuidoost-Aziatische landen blijft, ondanks de inspanningen van de plaatselijke sector en de toetreding van internationale spelers, sterk afhankelijk van het weer en de specifieke kenmerken van het tropische klimaat met zijn plagen. Opmerkelijk is het vorstverschijnsel op het eiland Java, dat volgens plaatselijke bronnen ongeveer de helft van alle aardappelen in Indonesië levert.

Hoewel vorst op planten vroeg in de ochtend in de bergachtige gebieden van het eiland in de zomer een uitstekende gelegenheid is voor toeristen om mooie foto's te maken, noemen lokale telers dit verschijnsel "upas dauw", wat "giftige (of dodelijke) dauw" betekent. Afhankelijk van het seizoen kan upas dauw de gewassen ernstig beschadigen of tot het verlies ervan leiden, wat de ongewone stijging van de import in sommige maanden van het jaar kan verklaren.

Ook de structuur van de aardappelimport in de Zuidoost-Aziatische landen is eigenaardig. Ongeveer twee derde van het totaal wordt geleverd door vier Aziatische landen (China, India, Pakistan en Bangladesh). Deze aardappelen worden hoofdzakelijk gebruikt voor de afzet op lokale markten en in etnische winkels.

Voor meer informatie: east-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.