Brazilië: Rechtszaak tegen vermeend sinaasappelsapkartel

Verschillende grote bedrijven, waaronder Citrosuco, Cutrale en Louis Dreyfus Co. in Brazilië zijn aangeklaagd in een collectieve rechtszaak die miljarden aan schadevergoeding eist voor een vermeende prijsafspraak die tussen 1999 en 2006 liep. Federale aanklager Karen Kahn zei dat het Hof van Justitie in Sao Paulo vorderingen zal behandelen in een rechtszaak tegen een aantal bedrijven. Zoals gezegd gaat het onder meer om Citrosuco, Cutrale en Louis Dreyfus Co, die het grootste deel van de wereldproductie van sinaasappelsap voor hun rekening nemen.

Het vermeende kartel schaadde citrustelers en werd onderzocht door de Braziliaanse antitrusttoezichthouder Cade. In de rechtszaak beweren de aanklagers dat het doel van het kartel was een sterke daling van de fruitprijzen te veroorzaken, waardoor telers en consumenten verliezen zouden lijden.

De collectieve rechtszaak werd in maart ingediend door de aanklagers, meer dan 20 jaar na de eerste beschuldigingen. De aanklagers eisen 12,7 miljard reais (ruim 2,3 mld euro) aan schadevergoeding, meer dan de jaarlijkse inkomsten uit de export van sinaasappelsap in het seizoen 2021/2022, die in totaal 1,48 mld euro bedroegen.

Louis Dreyfus Co verklaarde dat het niet officieel op de hoogte was gebracht van de rechtszaak en zei dat het alle toepasselijke wetten en voorschriften naleeft in de landen waar het actief is.

Citrosuco vertelde Reuters dat het niet in kennis is gesteld van de rechtszaak en geen commentaar wilde geven.

Bron: reuters.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.