Centro Sur

"20-25% minder Spaanse asperges"

De aanhoudende kou van half januari tot begin maart, gevolgd door vorst toen het groene aspergeseizoen half maart in de provincie Granada begon, met temperaturen tot -10ºC, had de oogst van de vroege gewassen vertraagd. Daarnaast is er ook droogte, waardoor de opbrengst dit seizoen 20 à 25% lager zal liggen dan normaal. 

"Op dit moment zitten we al midden in het seizoen, maar we beschikken niet over de volumes die we op dit moment zouden moeten hebben", zegt Antonio Francisco Zamora, voorzitter van de Spaanse coöperatie Centro Sur. "Sinds vorig jaar kampen we met een aanzienlijk watertekort door het gebrek aan regenval. Dat is een bepalende factor voor de oogst. Het is nu afwachten hoe de temperaturen in april en mei zullen zijn en of het nog wat gaat regenen. Of de opbrengst zich nog wat kan herstellen, zal daarvan afhangen." 

Het gebrek aan water is ook bepalend voor de groei van het areaal, dat volgens Antonio F. Zamora sinds vorig jaar stabiel is gebleven vanwege de angst van de telers om over niet genoeg irrigatiewater te beschikken. Daarnaast kiest niemand voor aanplant op akkers zonder besproeiingsmogelijkheden, terwijl dat altijd een deel van het totale areaal heeft uitgemaakt. 

In deze periode stelt zich traditioneel de meeste vraag naar groene asperges in Europa. "De verkoop schiet altijd omhoog in de aanloop naar Pasen. Nu breekt er een periode van 3 à 4 weken aan waarin het aanbod van groene asperges in andere Europese landen niet groot is, met uitzondering van Portugal en in mindere mate Italië. Aan de andere kant is tussen eind maart en begin april de overzeese import praktisch gestopt. We merken dat er een toenemend bewustzijn is bij Europese retailers om producten van het eigen continent in te slaan, want het transport gebeurt over de weg en de ecologische voetafdruk is kleiner", zegt de voorzitter van Centro Sur. 

"Door de lagere productbeschikbaarheid zijn de prijzen dit seizoen iets hoger, al mogen we niet vergeten dat de teeltkosten nog steeds veel hoger zijn dan twee jaar geleden, waardoor de winstmarges krap zijn. Binnen 6-8 weken, wanneer het seizoen ten einde is, zullen we weten of de prijzen de opbrengstdaling hebben gecompenseerd", zegt Antonio F. Zamora.


Groene asperges in een duurzame verpakking van het merk Cesurca

Centro Sur blijft investeren in bewerkte producten op basis van asperges om zijn activiteiten te diversifiëren. Eind vorig jaar presenteerde de coöperatie de eerste dipsaus gemaakt met avocado en asperges en dit seizoen lanceert het diepgevroren aspergetips met IQF-technologie. "De consumptie van diepgevroren groenten is aan een opmars bezig, aangezien we steeds minder tijd hebben. Het is een product dat de volledige voedingswaarde en smaakkwaliteit behoudt. Het is de perfecte aanvulling of garnering en er zijn nauwelijks prijsschommelingen voor dit product." 

Voor meer informatie:
Miguel Ángel García
Centro Sur, S.C.A
Tel: +34 958332020 (Spanje)
magarcia@centro-sur.es 
https://centro-sur.es/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.