Nachtelijke fotoreportage in Emilia Romagna, 6 april 2023

Vorst houdt Italiaanse fruittelers uit hun slaap

Er zijn er die besproeien onder de kruin van de bomen, anderen laten het water neerdalen op de kroon. Er zijn er die pellets of hout stoken op de grond, anderen kiezen dan weer voor een brander getrokken door een tractor. Italiaanse fruittelers proberen op alle mogelijke manieren hun oogst veilig te stellen tegen de vorst. In de nacht van 6 april 2023, van 1 tot 5 in de ochtend, waren we er getuige van en met deze fotoreportage en video laten we ook de lezer zien hoe telers hun slaap inruilden voor nachtelijk werk.

In het grootste deel van Noord-Italië is er vorst geregistreerd en van Zuid-Tirol tot Veneto is het nu wachten op bericht over eventuele schade.

Eerst gingen we op bezoek bij Davide Vernocchi, een fruitteler die vooral bekend is als voorzitter van Apoconerpo. Om 1 uur ‘s nachts stookte Vernocchi kacheltjes op met pellets en hout om zijn abrikozen- en kakibomen te beschermen. In de gemeente Russi, in de provincie Ravenna, daalde de temperatuur tot 4°C onder nul. 

Klik hier voor de fotoreportage.

Davide Vernocchi

"Het is niet gemakkelijk. We moeten de hele nacht rennen", merkte Vernocchi buiten adem op, "maar we hebben geen keus als we de oogst willen veiligstellen." 

Sproeien onder de kruin van de bomen

Daarna reden we een paar kilometer verder naar Ravenna. Hier sproeide Antonio Casadei water onder de kruin van de bomen om een microklimaat te creëren en zo de boomgaard te beschermen. "Na het zien van het weerbericht heb ik al om 2 uur 's middags het sproeisysteem aangezet."

Op de voorgrond bevroren gras en even verderop alleen nat gras dankzij het microklimaat in de boomgaard 

"Al dit water zorgt voor een "vliegwieleffect" waardoor ik de temperatuur in de perzikboomgaard rond de 0,7°C kan houden". Het was indrukwekkend om te zien hoe het water net buiten de boomgaard bevroor, maar een paar meter verder, in de boomgaard, niet. 

Klik hier voor de fotoreportage.

Veel rook in Bagnacavallo

Van Ravenna trokken we naar Bagnacavallo, een gemeente nog steeds in de provincie Ravenna. Een teler creëerde er warme lucht (en rook) via een hout- en strobrander, voortgetrokken door een tractor. Dit alles om de temperatuur een paar graden te laten stijgen. 

Pelletkacheltjes bij het teeltbedrijf Bosi 

Even verderop hadden ze op de percelen van het teeltbedrijf Luigi Bosi honderden pelletkacheltjes aangestoken om de perenbomen in bloei te beschermen. In andere boomgaarden was men druk bezig om nog meer vuurtjes aan te steken. 

Heteluchtgenerator in Imola in een superintensieve aanplant van amandelbomen 

40 kilometer verder, in Imola (Bologna), wordt een superintensieve amandelboomgaard van 3 hectare groot van Romagna Impianti en Fruit Net System beschermd met behulp van een heteluchtgenerator, getrokken door een tractor en aangedreven door diesel. Medewerkers reden de hele nacht op en neer door de boomgaard. 

Manuele Malavolti

Het laatste bezoek vond plaats in de heuvels van Modigliana (Ravenna), ongeveer 200 meter boven zeeniveau. De jonge ondernemer Manuele Malavolti heeft er 6 hectare kiwi die hij verdedigde met sproeien boven op de kruin van de bomen. 

Klik hier voor de fotoreportage.

Het ijs beschermt de kiwi’s

Het sproeien begon in de avond van 5 april en ging de hele nacht en de ochtend van 6 april door, omdat het ijs langzaam moet smelten om de knoppen niet te beschadigen. Hier zakte de temperatuur tot 3°C onder nul.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.