Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt limes

De omstandigheden op de limemarkt in verschillende delen van de wereld lopen uiteen. In Nederland is de markt voor limes, na een periode van lage prijzen, aanzienlijk verbeterd als gevolg van een toenemende vraag en aanvoer van betere kwaliteit. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn de limesprijzen sinds Kerst van hoog naar laag gegaan, doordat de aanvoer uit Mexico beperkt was en zware regenval de oogst in Brazilië heeft beïnvloed. Duitsland heeft ondanks de stijgende kosten zijn inkoopprijzen gehandhaafd en de vraag naar biologische limes uit Colombia is toegenomen. Italië ziet momenteel beperkte hoeveelheden limes, voornamelijk uit Brazilië, met prijzen van bijna 15 euro of meer per verpakking. In Zuid-Afrika zijn limes een moeilijk te verkopen fruit, met trage marktomstandigheden en een beperkte vraag. In Noord-Amerika zijn er momenteel beperkte voorraden limes als gevolg van de sluiting tijdens de Heilige Week in Mexico; na Pasen wordt meer klein fruit verwacht en zullen de prijzen dalen.

Nederland: Markt voor limes sterk verbeterd na periode van lage prijzen
Na een periode van extreem lage prijzen is de markt voor limes in Nederland nu sterk verbeterd. "De exportvolumes zijn sterk gedaald en de markten in Europese landen zijn wekelijks leeg, omdat de vraag nu ook toeneemt. De regen in Brazilië is afgenomen en ook de kwaliteit van de laatste aankomsten verbetert nu", aldus een Nederlandse importeur.

Frankrijk: Weersomstandigheden in Brazilië beïnvloeden aanbod van limes
Ook de Franse markt merkt het effect van de weersomstandigheden die de telers in Brazilië hebben getroffen, waardoor de volumes zijn gedaald en de prijzen op de markt zeer hoog zijn. De vraag is gemiddeld voor deze tijd van het jaar, maar over het algemeen neemt de consumptie niet toe bij het naderen van Pasen, maar eerder bij het aanbreken van de zomer.

Duitsland: Inkoopprijzen gehandhaafd ondanks stijgende kosten
Vooral de vraag naar biologische limes uit Colombia nam vorig jaar toe. Inmiddels konden de inkoopprijzen ondanks stijgende kosten grotendeels op peil blijven, aldus een importeur. Momenteel lijkt de limemarkt ook te profiteren van het moeilijke einde van het seizoen met zwakkere kwaliteiten van Primofiori citroenen in Spanje.

UK: Limeprijzen gaan van pieken naar dalen op Britse markt
In 2022 waren de limeprijzen op de Britse markt torenhoog omdat Mexico niet genoeg oogstte om de Amerikaanse markt te bevoorraden, wat betekende dat zeer beperkte hoeveelheden naar de Europese markt werden verzonden. De prijzen bleven het hele jaar door hoog.

Deze constant hoge prijzen waren ongebruikelijk voor de limemarkt, omdat ze gewoonlijk meer fluctueren aan het eind van het jaar. Na Kerst daalden de prijzen, recht naar beneden. Aan het eind van het jaar was het aanbod goed, maar de markt na Kerst is niet de beste voor limes, omdat veel mensen zijn gestopt met feesten en uitgaan. Ook de stijging van de kosten van levensonderhoud heeft de vraag beïnvloed.

Daarna lagen de prijzen van januari tot maart ver onder het normale niveau, maar daar is nu verandering in gekomen.

Er zijn vijf regio's in Brazilië waar limes voor de exportmarkt worden geteeld, en als een of twee regio's slecht weer hebben, kunnen de andere drie het goedmaken, maar de afgelopen vier weken hebben alle vijf de regio's zware regenval gehad, waardoor de telers geen limes hebben kunnen oogsten of verpakken.

Peru zou een deel van het tekort kunnen aanvullen, maar de Amerikaanse markt is in maart goed geweest en dat blijft zo in april, zodat andere leveranciers daarheen gaan omdat het vervoer naar de VS gemakkelijker is dan naar Europa.

Het fruit uit Brazilië zal uiteindelijk wel komen, maar dit tekort zal minstens een maand duren, waarna al het fruit in één keer kan komen. Braziliaanse exporteurs zullen de huidige hoge prijs willen vasthouden, maar dat zal waarschijnlijk niet mogelijk zijn.

Italië: Prijzen van limes in eerste kwartaal 2023 onder verwachting
Op de Italiaanse markt zijn de limes momenteel voornamelijk van Braziliaanse oorsprong. Binnenkort zullen kleine hoeveelheden binnenkomen uit Mexico, Colombia en Peru. De weersomstandig-heden (regenval als eerste) hebben een belangrijke invloed gehad op de kwaliteit van het citrus en het volume. "Er komen weinig limes binnen en dat zal nog enkele weken zo blijven. De volumes van de premiumcategorie die de Europese markt, waaronder Italië, binnenkomen, zijn nog beperkter. Dit rechtvaardigt de hogere prijs: de huidige noteringen liggen dicht bij, en in sommige gevallen boven 15 euro per verpakking, na de zeer lage prijzen die tot begin maart werden genoteerd", aldus een groothandelaar uit Noord-Italië.

"Wat de prijzen betreft, blijft de balans van het eerste kwartaal van dit jaar, ondanks de recente stijging, achter bij de verwachtingen", voegt een groothandelaar uit Zuid-Italië eraan toe. "We werkten voornamelijk met gemiddelde noteringen, waardoor geen enkele speler van de keten een bevredigend economisch rendement kon behalen."

Een aspect waar de ondernemer graag op wijst is dat "in de afgelopen 10 jaar wereldwijd het limesverbruik is verdubbeld. Voor dit jaar zou er echter een daling kunnen zijn ten opzichte van 2022, met een opbrengst die vergelijkbaar is met vorig jaar. Over het algemeen is het limesverbruik in Italië gekoppeld aan een klimatologische factor: de zomer is dan ook het seizoen waarin de piek wordt geregistreerd."

Zuid-Afrika: Limes moeilijk te verkopen
In het noordoosten van Zuid-Afrika worden limes geteeld, vaak niet door de telers van conventioneel citrus.

De meeste kopers van limes op de gemeentelijke markten zijn Mexicaanse restaurants en cocktailbars. Limes spelen een belangrijke rol bij hindoestaanse feesten en vieringen, die de verkoop van limes in bepaalde perioden stimuleren, vooral in KwaZulu-Natal en Gauteng.

Momenteel is de limemarkt traag: zakken van 3 kg worden verkocht voor R10 (0,5 euro) tot R30 (1,5 euro), aldus een handelaar op de gemeentemarkt die opmerkte dat limes een moeilijk te verkopen fruit zijn: "Je verkoopt ze voor R100 [een zak van 3 kg; 5 euro] of je geeft ze weg.

Noord-Amerika: Meer klein fruit en lagere prijzen verwacht
Op weg naar de paasweek zijn er beperkte voorraden limes. "In Mexico wordt tijdens de Heilige Week alles stilgelegd om het personeel de feestdagen te laten vieren en tijd met hun gezin door te brengen", zegt een verlader. Hij merkt op dat de voorraden limes ongeveer even groot zijn als vorig jaar rond deze tijd.

Dit komt op een moment dat Mexico aan het begin van zijn oogst staat, wat betekent dat er meer klein fruit beschikbaar is. "Na Pasen, wanneer iedereen weer gaat oogsten en verpakken, verwachten we meer aanbod," zegt de verlader. "Dit zal leiden tot goedkopere prijzen voor klein fruit en het gebrek aan grotere maten zal die prijzen iets hoger houden. Maar over het geheel genomen zijn dit lagere prijzen dan wat we de afgelopen maand hebben gezien."

In Mexico komt de aanvoer uit Veracruz, maar ook uit Jalisco. In Jalisco en vele andere teeltgebieden in Mexico is vorige maand een begin gemaakt met de oogst van Perzische lime en Key lime (bekend als Mexicaanse lime, die kleiner en zoeter is en in taarten wordt gebruikt).

De vraag naar de grotere maten is goed, gezien het gebrek aan aanbod. "De kleine maten komen wat langzamer op gang door het grotere volume dat van iedereen beschikbaar is en de meer concurrerende prijzen", zegt hij. Hij merkt op dat de warmere dagen in Californië de consumptie helpen. "We zullen die vraag nodig hebben met het soort volume voor 230/250", voegt hij eraan toe.

Wat ligt er in het verschiet voor Mexicaanse limes? "Meer klein fruit en goedkopere prijzen," voegt hij eraan toe.

Brazilië: Onstabiele prijzen, hoop op een goede zomer in Europa
De verkoop van limes uit Brazilië in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje werd onlangs bemoeilijkt. Een exporteur merkte op: "Na enkele moeilijke maanden verbetert de markt en de vooruitzichten zijn goed met de zomer in aantocht in Europa."

Het hoogseizoen voor Braziliaanse limes in Europa komt eraan en er worden steeds meer orders en hogere prijzen verwacht. Brazilië heeft het hele jaar door limes en naar verluidt staan de telers klaar om bestellingen op te nemen, maar zij zeggen dat zij meer financiële zekerheid van de importeurs nodig hebben.

Een exporteur merkte op: "Met de prijzen die we nu zien, zal Brazilië de volumes verhogen, meer vanuit São Paulo, waar de grootste limeteelt is in termen van volumes in Brazilië. Maar de vraag zou er moeten zijn, nu de zomer in Europa aanbreekt. Ik hoop op een goede zomer, want in december/januari/februari heeft de hele sector veel geld verloren."

De lokale marktconsumptie van limes is extreem hoog in Brazilië en Mexico. Volgens Braziliaanse exporteurs is de consumptie van limes in de Verenigde Staten ook zeer goed. In Europa is de consumptie alleen maar toegenomen, vooral van Braziliaanse limes, die vanwege hun grote hoeveelheid sap de voorkeur genieten.

Een exporteur heeft echter gewaarschuwd dat de markt voor limes plotseling kan veranderen. Factoren zoals het vervoer en andere kosten in de toeleveringsketen spelen een grote rol in de prijs die de eindverbruiker in Europa en andere markten uiteindelijk betaalt. De limeprijzen zouden ook onstabiel zijn.

Argentinië: kleinere vruchten en minder opbrengst door droogte
Argentinië zal binnenkort beginnen met de uitvoer van beperkte hoeveelheden limes dit seizoen. Sommige telers zeggen dat ze de zendingen limes gaan aanvullen met twee pallets limes per container. Argentinië heeft limes voor de lokale markt, waar de vraag groter is dan het aanbod met goede prijzen. De ergste droogte in 94 jaar heeft in Argentinië ook enkele uitdagingen veroorzaakt, met kleinere vruchten en minder opbrengst.

Colombia: Export van limes bijna verdubbelen in 2022
Dit land wil zijn marktaandeel van Tahiti-limes vergroten, met name in de VS. In 2022 bereikte de Colombiaanse lime-export een indrukwekkende $81,8 mln aan omzet, bijna een verdubbeling in vergelijking met $49,3 mln in 2021. Zij hopen in 2023 een nog hogere afzet te bereiken.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt aardbeien