Frankrijk schort import van met fosmet behandelde kersen op

"Kersentelers hebben het moeilijk om hun boomgaarden te beschermen tegen Drosophila suzukii (Aziatische fruitvlieg) na het verbod op het gebruik van meerdere werkzame stoffen", stelt het Franse ministerie van Landbouw. "Het laatste verbod op Europees niveau heeft betrekking op fosmet, waarvan de respijtperiode voor het gebruik ervan in voorraden afliep op 1 november 2022. Het gebruik van deze actieve stof is in de Europese Unie verboden vanwege de risico's voor de menselijke gezondheid en schade aan het milieu."

Na overleg met de Franse kersensector besliste de regering op 16 december om een actieplan te lanceren. "Aangezien de Europese Unie het gebruik van fosmet op zijn grondgebied verbiedt, heeft Frankrijk de Europese Commissie gevraagd de nodige maatregelen te nemen om de verkoop van met fosmet behandelde kersen te voorkomen."

"Frankrijk heeft onverwijld besloten gebruik te maken van een nationale vrijwaringsclausule om naleving van de Europese wetgeving met betrekking tot geïmporteerde producten te waarborgen. Zo schort een in het Staatsblad gepubliceerd decreet de import en het in de handel brengen, gratis of tegen betaling, van verse kersen uit landen waar het gebruik van fosmet is toegestaan voor een jaar op, met uitzondering van bio-producten. Deze verordening zal binnenkort worden aangevuld met een lijst van de landen van herkomst waarop dit verbod betrekking heeft", zo meldt het ministerie.

"De prioriteit ligt ook bij het aanpassen van de strategie voor de bestrijding van Drosophila suzukii in de kersenteelt voor het seizoen 2023, waarbij wordt gewerkt aan het uitbreiden van het scala aan beschikbare oplossingen, zodat Franse kersentelers over effectieve beschermingsmiddelen kunnen beschikken. Het ministerie van Landbouw heeft de vier uitzonderingsverzoeken van de sector ingewilligd, zolang ze geen bewezen risico's voor de menselijke gezondheid inhouden."

"Naast deze kortetermijnacties die het mogelijk moeten maken om de oogst in 2023 veilig te stellen en de haalbaarheidsstudies die zijn uitgevoerd omtrent uitzonderlijke financiële steun voor de verliezen die telers in 2023 zouden kunnen lijden in het geval van ernstige aanvallen door Drosophila suzukii, coördineert het ministerie de uitwerking van een meerjarenactieplan, in nauw overleg met de hoofdrolspelers in de kersensector en agronomisch onderzoekers. Het doel is om vanuit een diagnose van de huidige situatie oplossingen te ontwerpen en te implementeren voor de bescherming van de boomgaarden in het kader van een duurzame tuinbouw. Het doel is om alle beschikbare hefbomen te activeren en te focussen op innovatie."

Bron: agriculture.gouv.fr


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.