Landgard

"Na Pasen vervangt vollegrondsasperge de verwarmde teelt"

Sinds de tweede week van maart zijn de eerste verse asperges uit verwarmde regionale teelt al te koop in het westen van Duitsland. Vanwege de hoge kosten en de beperkte beschikbare hoeveelheden zijn de prijzen voor deze eerste asperges traditioneel hoger in de winkels. "Dit jaar hebben we de doorgaans sterkere prijsgevoeligheid van de consument gevoeld", verklaart Alexander Scheufen, Sales Manager Groenten bij Landgard West Obst & Gemüse GmbH, na de eerste weken van het aspergeseizoen.


Aspergeteler Thorsten Clemens / Foto: Clemens Gartenbau

Vanaf Pasen kunnen de consumenten in het Westen zich nu verheugen op de eerste asperges die in de vollegrond worden geteeld. In week 15 - en dus ruim één tot twee weken later dan vorig jaar vanwege de koele maarttemperaturen - beginnen de bij Landgard aangesloten bedrijven in de regio Niederrhein, het Rheinland en het Spreewald met de oogst van grotere hoeveelheden asperges uit de onverwarmde teelt. De eerste opbrengsten uit de vollegrond komen nog steeds van aspergeruggen, die beschermd worden door verschillende minitunnels en tot drie lagen folie om de oogst naar voren te halen. "Vanwege de hogere kosten is dit teeltsysteem echter alleen geschikt om een beperkt areaal te vervroegen", legt Thorsten Clemens uit.


Verse asperges / Foto: Landgard/Green Solutions

Verschillende foliebedekkingen en rassen
Samen met zijn team teelt hij vollgrondsasperges op 45 hectare op het tuinbouwbedrijf Clemens in Nettetal-Leuth. De eerste stengels werden in de laatste weken van maart gestoken, maar de familie Clemens begint het vollegrondsseizoen na Pasen. "Om de oogsthoeveelheden zo goed mogelijk te beheersen, gebruiken we verschillende foliehoezen en telen we vroege, middenlange en late rassen op ons land, die voor hun groei verschillende temperatuur-bereiken nodig hebben. Bovendien testen we samen met onze leveranciers regelmatig nieuwe rassen en kijken we hoe ze zich in de praktijk bewijzen", zegt Thorsten Clemens.

Het verdere verloop van het aspergeseizoen is zoals altijd sterk afhankelijk van het weer. "Als de temperaturen aantrekken, verwachten we over het geheel genomen goede hoeveelheden en kwaliteiten tegen prijzen op het niveau van vorig jaar", zegt Alexander Scheufen.

Voor meer informatie:
Thorsten Clemens
Gartenbau Clemens
Am Hellenberg 19
D-41334 Nettetal-Leuth, Duitsland
Tel.: +49 (0) 2157 4388
info@gartenbau-clemens.de 
www.gartenbau-clemens.de
www.landgad.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.