Peru schorst vijf exporteurs die fytosanitaire procedures niet naleven

De Nationale Agrarische Gezondheidsdienst van Peru (Senasa) bevestigt de schorsing van vijf exportbedrijven wegens het niet naleven van de procedure voor 'Sanitaire en Fytosanitaire Certificering van Plantaardige Producten bestemd voor Export', met gevaar voor de gezondheid van de mensen die de geëxporteerde voedingsmiddelen consumeren en met mogelijke marktsluitingen tot gevolg voor de Peruaanse voedselexport.

Volgens de door Senasa verzamelde en geanalyseerde informatie maakten de avocado-exporteurs Torino Produce, Grupo Sociben, Exporica, Global Fruit Produce en asperge-exporteur Sunset EIRL "foutief gebruik van teeltlocatiecodes".

De teeltlocatiecodes garanderen de traceerbaarheid van het product, waardoor Senasa actie kan ondernemen bij melding door het importerende land bij constatering van een plaag, het niet naleven van importvoorwaarden, gezondheidswaarschuwingen of andere bindende acties.

De vijf genoemde bedrijven hebben volgens wet 1387 een sanctie gekregen, bestaande uit de opschorting van de exportactiviteiten.

"Als wordt ontdekt dat de exporteur en/of verpakker met voorbedachten rade de documenten heeft gewijzigd die de traceerbaarheid ondersteunen, zal Senasa het fytosanitair certificaat niet afgeven voor de geïnspecteerde zending en voor toekomstige zendingen die deze exporteur mogelijk voorlegt", aldus bovengenoemde procedure.

Senasa is volgens Wetsbesluit 1387 ook bevoegd om met betrekking tot de exporteur naargelang het geval de volgende mogelijke maatregelen te nemen: confiscatie of verbeurdverklaring, teruggave, immobilisatie, quarantaine, vasthouden, terugzending, weigering, uit de handel nemen, inbeslagname, afzondering, verbranding, vernietiging, slachting, definitieve verwijdering, schorsing van activiteiten/inspecties/registratie/machtiging/productielocatie, intrekking van registraties of vergunningen en tijdelijke of definitieve sluiting.

Gezien de situatie raadt Senasa telers, verpakkers en exporteurs aan zich te houden aan de huidige richtlijnen en voorschriften, om de traceerbaarheid van exportzendingen te waarborgen en zo beperkingen of marktsluitingen voor Peruaanse producten te voorkomen.

Bron: gob.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.