Goede afzet doet voorraad Oekraïense appelen slinken

"Na de overwinning in de oorlog zal onze tuinbouw nog verder floreren"

Nu de infrastructuur in Oekraïne is hersteld, is ook de mogelijkheid om appelen te exporteren teruggekeerd, zegt Volodymyr Gurzhiy van de Oekraïense appelexporteur USPA Fruit. "Sinds het nieuwe jaar, en vooral de afgelopen weken, beginnen de appelprijzen te stijgen. Nu er alternatieve elektriciteitsbronnen zijn voorzien in Oekraïne, kunnen we weer aan onze verzendschema's voldoen. De export komt in een stroomversnelling en de prijsstijging komt er vooral door het afnemende aanbod in Europa en een stabiele vraag." 

AGF-exporteurs in Oekraïne doen nu ervaring op met zakendoen onder heel zware omstandigheden en dat – zo denkt Gurzhiy – zal de Oekraïense tuinbouw, zodra de oorlog voorbij is, een flinke duw in de rug geven. "In de loop van de jaren hebben we onze klanten al kunnen tonen dat de Oekraïense appel een speciale plaats inneemt in het appelaanbod. Ook op het gebied van marketing hebben we de afgelopen jaren stappen gezet. Dit alles zorgde voor een constant hoge vraag naar Oekraïense appelen. Ik zou zelfs zeggen dat de vraag naar Oekraïense Royal Gala’s tegenwoordig groter is dan het aanbod. Onze appelen zijn iets goedkoper dan die uit Italië, maar qua kwaliteit zijn ze even goed. Dit alles biedt veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van de hele tuinbouwsector in Oekraïne. Ik geloof dat we na onze overwinning in de oorlog, wanneer we weer toegang krijgen tot de havens in het zuiden van het land, een hausse zullen zien in de tuinbouw." 

Het verkoopseizoen is nog niet ten einde, maar de appelvoorraden beginnen toch al te slinken, zegt Gurzhiy. "De exportrassen raken op. Momenteel is het moeilijk om appelen te kopen om partijen samen te stellen. Door de oorlog werden, om het risico op verlies te voorkomen en ondanks de grote oogst, veel kleine appelen voor verwerking bestemd. Wij hebben als USPA Fruit jarenlang een exportmarkt voor de kleine maatsortering ontwikkeld in Azië en Afrika en de afgelopen twee seizoenen laten zien dat het ook mogelijk is om met succes kleine appelen te leveren aan het Midden-Oosten."

Gurzhiy hoopt wel dat Oekraïne nog nieuwe markten kan betreden, omdat hij vindt dat de appelsector zich verder moet ontwikkelen. "USPA Fruit heeft ervaring met export naar 42 landen, maar vanwege de hoge logistieke kosten, die nu hoger zijn dan die van andere appeltelende landen, is dat aantal gehalveerd. Maar zelfs de resterende markten konden alle aanvoer uit Oekraïne absorberen." 

"Voor verdere ontwikkeling en het op hetzelfde niveau houden van prijzen en kwaliteit, zullen we nieuwe markten moeten openen. Dat wordt een lang en moeilijk proces. Oekraïne heeft bijvoorbeeld, in vergelijking met Polen en andere Europese landen, geen toestemming om appelen te leveren aan India, Vietnam, Taiwan, Canada, Latijns-Amerikaanse landen en vele andere landen. Ook heft een grote afnemer als Egypte hoge invoerrechten op onze appelen. Dit remt enerzijds de geografische ontwikkeling van onze export, en aan de andere kant zorgt het voor druk op traditionele markten als de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië."

Met alle uitdagingen die de Oekraïense appelexporteur tot nu toe heeft moeten doorstaan, denkt Gurzhiy dat het volgende seizoen ook een succes zal worden, als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. "We hebben geleerd om zelfs tijdens de oorlog te exporteren. We hebben logistieke en andere problemen het hoofd kunnen bieden en enkele maanden voor het einde van het seizoen hebben we bijna al onze voorraden verkocht. Als de weersomstandigheden meevallen en de oorlog niet naar het westen uitbreidt, dan zie ik vrij sterke argumenten voor een succesvol 2023/2024. Na de overwinning van Oekraïne zal de wereld weer veel landbouwproducten van ons land ontvangen en heerlijke Oekraïense appelen proeven", besluit hij.

Voor meer informatie:
Volodymyr Gurzhiy
USPA Fruit LLC
Mob/WhatsApp/Viber: +380 50 925 57 32 (Oekraïne)
v.gurzhiy@uspafruit.com 
www.uspafruit.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.