Rabarberproducent Peter Nefzger

"We willen areaal rabarber de komende jaren verdubbelen"

Sinds deze week is men in het teeltbedrijf van Nefzger in het Beierse stadje Inchenhofen OT Sainbach druk bezig met het snijden van  rabarber uit de vollegrond. "We beginnen dit jaar ongeveer op hetzelfde tijdstip met de oogst als in voorgaande jaren," zegt eigenaar Peter Nefzger, wijzend op de goede omstandigheden aan het begin van het seizoen. "Onze velden hebben de afgelopen weken voldoende regen gekregen, alleen zouden er wat meer zonuren mogen zijn. Over het geheel genomen is de rabarber op de velden echter goed gegroeid en de vraag naar de vroege oogst is ook zeer tevredenstellend. Dit ondanks het feit dat de prijzen op een hoog niveau liggen."

Nichegewas in Beierse vollegrondsteelt
Vier jaar geleden waagde de teler de sprong in de teelt van rabarber in de vollegrond. Hij begon met ongeveer twee hectare, en in een paar jaar tijd werd de aanplant uitgebreid tot 150.000 planten. "In die tijd kwam ik het gewas tegen via mijn Nederlandse leverancier, die mij aspergezaailingen levert, en toen heb ik het aan mijn portefeuille toegevoegd. Inmiddels zijn we een van de grotere rabarbertelers in Beieren. We leveren onze producten aan retailers in heel Beieren, aan de groothandelsmarkt in München en aan andere grootafnemers. Het resterende deel van de opbrengst wordt via onze eigen stands in de directe handel verkocht," beschrijft Nefzger, die verder ook biologische asperge verbouwt. De teelt van biologische rabarber is voorlopig uitgesloten vanwege de hoge arbeidsinzet voor de producent, voegt hij eraan toe. 

De directe afzet via zijn eigen stands verliep vorig jaar heel goed, zegt Nefzger, die naast rabarber ook biologische asperges uit eigen teelt aanbiedt.

Stijgende vraag
Het rabarberseizoen loopt vrijwel parallel aan het aspergeseizoen, vervolgt hij. "We beëindigen ons verkoopseizoen net op tijd voor Sint-Jansdag op 24 juni, want vanaf dat moment neemt de vraag sterk af." Ook de frambozenrabarber van de familie Nefzger heeft zich kunnen ontwikkelen tot een vast onderdeel van het seizoensassortiment in de regionale retail, zegt hij. "Afhankelijk van de wensen van de klant worden onze producten aangeboden in flow packs van 500, 750 of 1000 gram, maar ook in bulk in kartons van 5 of 10 kilo. Verder wordt onze rabarber verwerkt tot sap, in onze eigen perserij of bij regionale persbedrijven. In verband met de toenemende vraag naar regionale rabarber willen we ons areaal de komende jaren verdubbelen."


Een deel van de eigen opbrengsten wordt ook verwerkt tot rabarbersap. 

Voor meer informatie:
Peter Nefzger
Nefzger Rhabarber
Augsburger Str. 1
86570 Inchenhofen, Duitsland
Telefoon: +49 171 3550297
nefzger@googlemail.com 
Instagram


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.