"Goede vraag naar witte Spaanse asperges"

Het witte aspergeseizoen is weer begonnen in de streek Tudela de Duero, bij het Spaanse Valladolid. "Vanaf het begin zien we een goede vraag, zoals elk normaal jaar, ondanks het feit dat we de prijs met 6% hebben moeten verhogen vanwege de stijging van de teeltkosten", zegt teler Luis San José. "Vooral in de zomer hebben we veel meer moeten uitgeven." 

Asperge is een plant die zeer goed bestand is tegen droogte, maar de zorg die er in de zomer aan wordt gegeven, bepaalt de opbrengst en de kwaliteit in het daaropvolgende voorjaar. Er was dan ook meer irrigatie nodig toen de hoge temperaturen de voorbije zomer de droogte nog erger maakten. "Voor de irrigatie hebben we dieselpompen nodig en de prijs van diesel was absurd hoog", herinnert Luis zich. Hoewel de droogte al maandenlang dé uitdaging is voor de overgrote meerderheid van de teelten, zijn de omstandigheden voor de witte aspergeteelt in Tudela de Duero op dit moment vrij positief. "En zelfs beter dan afgelopen jaar. De regen in december heeft de waterreserves vergroot en daarnaast is er vorst geweest die de gewassen ten goede komt. De asperges schieten dit jaar met grote kracht en kwaliteit tevoorschijn." 

Op een areaal van 20 hectare oogst Huerta Luis San José jaarlijks tussen de 100.000 en 120.000 kilo witte asperges. "Dit jaar lijken alle Europese telers van witte asperges wat later te zijn begonnen. Ook die van Zuid-Frankrijk, die misschien zelfs zullen overlappen met de producties in Duitsland en Nederland."

"Wij richten ons vooral op de binnenlandse markt, maar de Europese situatie kan zeker van invloed zijn op de export van Spaanse telers die zich daar op toeleggen, vooral wanneer er straks meer volumes beschikbaar komen."

Grote afhankelijkheid van zaadbedrijven bij witte asperges 
Witte asperges worden als een delicatesse beschouwd en vele consumenten kijken altijd reikhalzend uit naar het begin van het seizoen. Rassenontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben geholpen om deze voor de provincie Valladolid traditionele groente te verbeteren, maar volgens Luis San José is er "een grote afhankelijkheid" ontstaan ten opzichte van de zaadbedrijven om de continuïteit van de teelt te verzekeren. 

"In Tudela de Duero namen telers vroeger de zaden van hun eigen planten en produceerden ze daarmee nieuwe wortels, maar beetje bij beetje zijn we de Spaanse rassen aan het verliezen. Er is eigenlijk nog maar één origineel ras bewaard gebleven, dat van Huétor Tajar." 

"Veredelaars zijn erin geslaagd om alleen moederplanten te kweken die mannelijke zaden produceren, dus de planten zijn steriel. Daarnaast zijn de asperges van de telers in de omgeving gehybridiseerd met deze rassen en uiteindelijk zijn ze allemaal even steriel." 

"Het is opvallend dat we als aspergeparadijs qua bodem, klimaat en water in Spanje niet in staat zijn geweest om de eigen rassen te beschermen of nieuwe te creëren. Daarom zou ik graag zien dat er moederplanten ontwikkeld worden waarmee ik mijn eigen zaden kan hebben en ik dus niet langer afhankelijk ben van zaadbedrijven."

"Ik heb in dit verband al tests gedaan met het onderzoeks-centrum CSIC en ik heb de kwestie zelfs aangekaart bij de gewestelijke overheid. Bovendien heb ik contact opgenomen met het onderzoeksinstituut La Mayora, dat erin geslaagd was de asperges van Huétor Tajar te recupereren", besluit Luis.

Voor meer informatie:
Luis San José
Huerta Luis San José
Calle Solana Alta 41
47320, Tudela de Duero (Valladolid) - Spanje
Tel: +34 616 889 239
luis@huertaluissanjose.com
huertaluissanjose.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.