Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agreste

"Kleinere Franse appel- en perenvoorraad in februari"

Eind februari 2023 zijn de Franse appelvoorraden, gemeten over een periode van een jaar, 11% kleiner geworden (-11%). Concreet houdt dit in dat – met uitzondering van die van Pink Lady – de voorraden van alle appelrassen kleiner zijn geworden. De prijsniveaus liggen boven die van 2021 en die van het vijfjaarlijkse gemiddelde. Nu het einde van het afzetseizoen nadert, zijn de perenvoorraden, gemeten over een jaar, 4% (-4%) kleiner geworden. De prijsniveaus liggen verder dit jaar weliswaar lager dan die van vorig jaar, maar ook hoger dan die van een maand eerder.

Appelen: voorraden zijn 11% kleiner geworden
Eind februari 2023 zijn de appelvoorraden in Frankrijk, gemeten over een jaar, 11% kleiner geworden en lagen ze 2% onder het vijfjaarlijkse gemiddelde. Een aanzienlijk deel van de 2022-opbrengst, in sommige teeltgebieden zelfs tot 20%, is als gevolg van de sporen die een hittegolf heeft achtergelaten, niet meer bruikbaar en overgeheveld naar de verwerkingsindustrie. Als gevolg van deze kwaliteitsproblemen is na de oogst en tijdens de opslag selectiever gesorteerd, waardoor het aantal opgeslagen partijen afnam.

De meeste rassen zagen hun voorraden dan ook in de loop van het jaar slinken. Voor bijvoorbeeld het ras Gala, dat dit jaar door de hittegolf werd getroffen en als gevolg daarvan alleen kleine maten ontwikkelde en te kampen had met een kwaliteit die niet optimaal was, geldt dat de voorraden 16% kleiner zijn geworden. Ook de voorraden van de rassen Golden en Granny-Smith zijn kleiner geworden, om precies te zijn respectievelijk 18% en 20% kleiner.

De Pink Lady-voorraden zijn daarentegen 67% groter geworden. Sinds november 2022 liggen de appelprijzen boven die van vorig jaar en boven het vijfjaarlijkse gemiddelde. Na een trage start zit de afzet weer in de lift, vooral vanaf februari (+17%). De consumenten zijn daarbij op zoek naar de beste producten (in zakken, met korting).

Op de exportmarkt neemt de afzet van het aantal Franse appelen dat naar Spanje en Nederland wordt geëxporteerd toe, maar neemt de afzet van het aantal appelen dat naar het Verenigd Koninkrijk en Duitsland wordt geëxporteerd juist af. Tussen augustus 2022 en januari 2023 heeft – dankzij een dynamische start van het seizoen – het cumulatieve volume van naar de andere EU uitgevoerde appelen zich in de loop van het jaar hersteld (+11%).

Peren: voorraden zijn 4% kleiner geworden
Eind februari 2023 zijn de perenvoorraden in Frankrijk, gemeten over een periode van een jaar, 15% kleiner geworden ten opzichte van het gemiddelde voor 2017-2021. Na een start van het seizoen die werd gekenmerkt door grote zomerperenvoorraden, zijn de prijzen, hoewel lager dan die van vorig jaar, hoger dan die van vorige maand en die van de maand daarvoor.

Nu het einde van het afzetseizoen nadert, zijn de voorraden, en dan met name die van Comice en Conference, in de loop van het jaar kleiner geworden (respectievelijk 36% en 29% kleiner). Hoewel de perenprijzen dit jaar lager zijn dan die van vorig jaar, zijn ze gestegen ten opzichte van die van vorige maand. Dit betekent dat de sinds december waargenomen trend wordt voortgezet. 

Tussen juli 2022 en januari 2023 is het exportvolume voor peren, gemeten over een periode van een jaar, dan wel met 3% gestegen,  het bleef alsnog onder het gemiddelde niveau, gemeten over een periode van vijf jaar (-23%). De lichte stijging is toe te schrijven aan het feit dat een deel van de peren wordt geëxporteerd naar andere EU-landen, met name naar Spanje. Het exportseizoen voor zomerperen was dit jaar bijzonder succesvol.

Bron: Agreste 

Publicatiedatum: