"We zien alle seizoenen van het jaar op één dag"

Teeltkosten Egyptische aardbeien verdubbeld

Aardbeientelers in Egypte klagen over ongunstige weersomstandig-heden dit jaar, met als gevolg hogere teeltkosten, lagere volumes en een verandering in de gekozen aardbeirassen. Emad Mahdy, eigenaar van Al Fayruz Nurseries en consultant gespecialiseerd in aardbeienteelt, duidt deze situatie.

"Onder normale omstandigheden is het Egyptische klimaat zeer gunstig voor de aardbeienteelt, maar door de klimaatverandering die het land doormaakt, hebben grote verstoringen en plotselinge temperatuurschommelingen gevolgen voor deze teelt. We zien alle seizoenen van het jaar op één dag," zegt Emad.

Als gevolg daarvan is het noodzakelijk geworden om de teeltactiviteiten zoals bemesting en bestrijding van ziekten en plagen te intensiveren, aldus Emad: "We zien een verspreiding van ziekten en plagen zoals tripsen, spintmijten, echte meeldauw, rot fruit, rotte wortels en nematoden. In het verleden kwamen deze ziekten en plagen op verschillende momenten van het jaar voor en waren ze gemakkelijk te behandelen, nu zijn ze veel meer aanwezig."

Dit heeft geleid tot minstens een verdubbeling van de teeltkosten, voegt Emad eraan toe, waardoor de aardbeivolumes in Egypte dit jaar zijn gedaald. "De teeltkosten van een feddan (=0,42 hectare) bedroegen vorig jaar ongeveer 150.000 EGP (ca € 4.500), met een productiviteit van 20-30 ton per feddan. Dit jaar zijn de kosten gestegen tot 210.000 EGP (ca € 6.250) voor een opbrengst van 10-20 ton."

Als gevolg daarvan zijn de prijzen voor Egyptische aardbeien aanzienlijk gestegen, "tot een niveau van € 0,46 per kilo". De prijzen zullen blijven stijgen, aangezien ze nauwelijks de teeltkosten dekken, en de teeltkosten zullen naar verwachting dit jaar € 7.445 - € 8.935 per feddan bereiken," aldus Emad.

Deze situatie heeft ook geleid tot veranderingen in de rassen van de telers, die melden dat vooral de Florida-variëteiten dit jaar zijn getroffen. Emad verdedigt de kwaliteit van de planten: "In de sector verse aardbeien zijn vooral de Florida-planten getroffen omdat ze kwetsbaarder zijn voor door de bodem overgedragen ziekten en plagen. Door de klimaatverandering hebben schimmelziekten zoals neopestalotiopsis zich niet alleen in Egypte, maar in verschillende landen op grote schaal verspreid, waardoor heel andere bemestings- en behandelingsprotocollen nodig zijn. Dit is geen verslechtering van de kwaliteit van de plant, maar een verslechtering van de teeltomstandigheden."

"Er is een tendens om andere rassen te gaan telen, zoals die uit Californië, Spanje en Italië, die beter bestand zijn tegen ziekten en in Egypte hun waarde hebben bewezen in termen van opbrengst en uithoudingsvermogen, ondanks een geregistreerde vertraging in de teelt," voegt Emad eraan toe.

"Dit gezegd hebbende, hebben de Florida-rassen nog steeds hun plaats, aangezien zij 95% van de aardbeienteelt uitmaken dankzij hun vroege teelt en grotere opbrengst. Laten we niet vergeten dat deze rassen in de afgelopen 3 jaar Egypte tot eerste exporteur van diepgevroren aardbeien en derde exporteur van verse aardbeien in de wereld hebben gemaakt. De exportprogramma's voor verse aardbeien lopen nog, omdat alle problemen die we hebben beschreven ook andere landen hebben getroffen," besluit Emad.

Voor meer informatie:
Emad Mahdy
Al Fayruz Nurseries
Tel: +201014040722
emad_mahdy@hotmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.