"Teelt- en exportvolumes Marokkaanse Medjoul-dadels nemen jaarlijks toe"

"De Medjool-dadelpalm is afkomstig uit de Tafilalet-vallei in Marokko. De oorsprong is bevestigd door de DNA-analyse van verschillende monsters van Mejhoul-palmen die in verschillende gebieden zijn verzameld." Dit is het resultaat van een wetenschappelijke studie die de oorsprong traceert van de Medjool, het belangrijkste premium dadelras. De studie werd uitgevoerd door de Khalifa International Award for Date Palm en in 2019 gepubliceerd in het "Mejhoul Book", een boek van 280 pagina's gewijd aan de geschiedenis van het ras.

"Dit verhaal is een bron van trots voor de Marokkaanse Medjooltelers in de Boudnib regio", aldus Reda Bennani, CEO van Medjool Star. "De Boudnib-regio biedt de beste dadels die er maar zijn, en we blijven deze vrucht met trots over de hele wereld verspreiden."

Het is echter een feit dat Marokko geen grote exporteur van Medjool is, en dat andere landen meer erkenning krijgen voor de teelt ervan. Een deel van de rechtvaardiging wordt geleverd door het Mejhoul Book zelf: "Al in de 17e eeuw was Medjool een zeer duur product dat in Spanje en Engeland werd verkocht. Helaas werden de Marokkaanse dadelplantages in 1919 zwaar getroffen door de ziekte van Bayoud. De verse dadels van de Medjoolsoort verdwenen van de Europese markt nadat de productie ervan aanzienlijk was afgenomen."

De tweede reden is volgens Bennani dat er altijd veel vraag is geweest naar Medjool op de Marokkaanse binnenlandse markt, zozeer zelfs dat er geen noemenswaardige overproductie was voor de export. "Wat de reden ook is, vandaag willen we de situatie omkeren en de positie die we verdienen op de internationale Medjoolmarkt terugnemen."

Deze situatie is de afgelopen jaren verbeterd, aldus Bennani: "De Marokkaanse regering introduceerde in 2008 het Plan Groen Marokko, dat grote aandacht schonk aan de Medjooldadels, en werd versterkt met het Plan Groene Generatie 2020-2030 dat tot doel heeft deze productie verder uit te breiden. Ons bedrijf was hierbij een belangrijke stakeholder, samen met andere producenten. Alle palmen die we in dit kader gebruiken, zijn van Boudnib origine."

"Vandaag bekleden wij als grootste producent en exporteur van Marokkaanse Medjool de positie van erfgenaam van deze geschiedenis en de vertegenwoordiger van de Marokkaanse Medjool in de wereld", voegt Bennani toe "Wij hebben veel inspanningen geleverd om de Marokkaanse Medjool zijn rechtmatige plaats terug te geven. Onze inspanningen werden beloond, eerst door de Khalifa International Prize (KIP) voor dadelpalm en teeltinnovatie die we in 2019 wonnen, en vandaag zien we de vruchten van onze inspanningen concreet vertaald in geëxporteerde volumes en commerciële doelstellingen."

Medjool Star ziet een goede vraag naar zijn producten op de markt, aldus Bennani: "De teelt- en exportvolumes nemen elk jaar toe. In het huidige seizoen hebben we ons hoogste productievolume bereikt en hebben we 50% van onze productie geëxporteerd, tegenover 40% vorig seizoen. Het merk Medjool Star, en daarmee de Marokkaanse Medjool, krijgt steeds meer bekendheid, vooral op de Europese markt, zoals in Frankrijk, Spanje, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, en ook in het Midden-Oosten. Het merendeel van onze klanten komt terug om nieuwe bestellingen te plaatsen, dankzij de hoge kwaliteit van de producten."

"De Medjool, het 'juweel onder de dadels', staat bekend om zijn aantrekkelijke uiterlijk, groot formaat, bruinachtige kleur, sappig vruchtvlees en uitstekende, ahornsiroopachtige smaak. Het is momenteel de belangrijkste en meest begeerde dadel op de internationale markt, en ook de duurste in vergelijking met andere dadelsoorten. Medjooldadels hebben natuurlijke suikerkristallen die de schil een lichte glans geven, en als je er in bijt, merk je meteen de geur van wilde honing, kaneel en karamel. Het is echt een van de heerlijkste lekkernijen uit de natuur."

Bennani voegt eraan toe: "Andere Medjool-dadels zijn misschien bijna perfect, maar die van ons zijn 100% perfect. Als de Medjool de 'koning onder de dadels' is, dan is die van Boudnib de 'koning onder de Medjools'."

Er is echter nog veel werk aan de winkel. "Na de fase van wetenschappelijk onderzoek en documentatie van de geschiedenis van de variëteit, en de terugkeer van ons product op de internationale markt, is het nu onze plicht om het te beschermen en te promoten. Daarom zijn we bezig met intensieve communicatie- en promotie-activiteiten, om de Marokkaanse oorsprong, kwaliteit en knowhow te promoten en het beschikbaar te maken voor consumenten over de hele wereld."

"Dit project wordt gedragen door de hele bevolking van Boudnib, voegt Bennani toe, die zijn hoop vestigt op de ontwikkeling van de Medjool-industrie. We werven vrijwel uitsluitend lokale arbeidskrachten aan die al generaties lang geworteld zijn in de dadelcultuur, en we hebben een duidelijke bijdrage geleverd aan de lokale gemeenschap en de ontwikkeling van de regio."

Voor meer informatie:
Reda Bennani
Medjool Star
Tel: +212 682 96 50 03
reda.bennani@medjoolstar.com
www.medjoolstar.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.