Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe gaan importeurs van Marokkaanse AGF om met de schaarste?

Importeurs van Marokkaanse groenten en fruit moeten op zoek naar andere herkomsten, aangezien de beschikbaarheid van verschillende producten fors is teruggevallen. "Citrus, blauwe bessen, tomaten en andere groenten en fruit uit Marokko ontbreken," zegt Walid Goddi, inkoper van Marokkaanse producten op de groothandelsmarkt van Rungis.

"Verschillende factoren, die allemaal kunnen worden geclassificeerd als klimaatproblemen, hebben bijgedragen aan de situatie: langdurige droogte, uitputting van het grondwaterpeil, koude, plaag- en ziektedruk... De tuinbouw in Marokko heeft al betere dagen gekend. Momenteel zijn de volumes die uit Marokko komen beperkt en moeilijk te verkrijgen", zegt Walid.

"Sommige gewassen zijn zo goed als verdwenen. De beschikbaarheid van tomaten en aardappelen is nagenoeg onbestaande", vult Walid aan. "Het besluit van de regering om de export van bijvoorbeeld tomaten en aardappelen te beperken of zelfs te verbieden, in een laatste wanhopige poging om de lokale koopkracht te ondersteunen, heeft ons geen andere keuze gelaten dan op zoek te gaan naar andere herkomsten."

Welke alternatieven hebben importeurs van Marokkaanse producten gezocht? "In Rungis, en dat geldt ook voor andere hubs, hebben we ons tot Turkije gewend om tomaten te kopen. Turkije is ook korte tijd getroffen geweest, namelijk door de aardbeving, maar de aanvoer loopt momenteel op een normaal niveau", zegt Walid.

"Wat citrus betreft, kochten we de Marokkaanse volumes die beschikbaar waren – ongeveer de helft van vorig seizoen – en hebben we het tekort opgevangen met Egyptisch citrus. Dat was wel in aanzienlijke hoeveelheden beschikbaar, maar er was niet veel keuze in maten."

"Momenteel staat het seizoen van watermeloenen en ander zomerfruit in de startblokken. Ook daarvan verwachten we een tekort uit Marokko. We zien wel hoe het loopt. We kunnen ook product importeren uit Senegal of Mauritanië", vervolgt Walid.

Sommige Marokkaanse telers hebben hun watermeloenenteelt verplaatst naar Mauritanië, maar ze maken zich toch zorgen, zegt Walid. "Deze telers hebben zwaar geïnvesteerd in irrigatie- en verpakkingsapparatuur. De Mauritaanse autoriteiten vragen hen ook om waarborgsommen te betalen om ervoor te zorgen dat de watermeloenen in Europa en niet op de Marokkaanse markt worden verkocht. Dat bemoeilijkt de verzending en kost exporteurs handenvol geld."

Voor meer informatie:
Walid Goddi
Magellan
Tel: +33 6 48 81 42 46 (Frankrijk)
wg@magellan-import.com
linkedin.com/in/walid-goddi-68aba2177
www.magellan-import.com 

Publicatiedatum: