Argentijnse citrussector kampt met droogte, valutaproblemen en hoge inflatie

Argentijnse citrusexporteurs moeten sterke tegenwind trotseren als gevolg van een aanhoudende droogte en hittegolf, een valutacrisis en een inflatiestijging van 102,5% op jaarbasis in februari 2023. De prijzen van de meeste consumptiegoederen zijn verdubbeld.

Ondanks de afkondiging van de landbouwnoodtoestand door de Argentijnse regering voor Tucumán, het belangrijkste citroenenteeltgebied, zeggen telers en exporteurs dat de citrusoogst laat is, de maten klein zijn en er veel onzekerheid in de lucht hangt.

De onzekerheid heeft onder meer ook te maken met de komende landelijke verkiezingen. Ongeveer 40% van de Argentijnen zou in armoede leven. De vleesprijzen zijn met bijna 20% gestegen en basisvoedingsmiddelen zijn voor veel mensen onbereikbaar geworden. De officiële wisselkoers van de peso ten opzichte van de dollar ligt op ongeveer 140 peso's voor $ 1, terwijl de zogenaamde "blauwe" onofficiële wisselkoers die door burgers wordt gebruikt, op 290 peso’s voor $ 1 ligt. Velen geven er de voorkeur aan de Amerikaanse dollar te gebruiken, aangezien de peso dagelijks aan waarde verliest.

De noodtoestand voor de citroenenteelt in Tucumán, zoals vermeld op de website van FederCitrus, de belangrijkste citrusorganisatie van Argentinië, is ingesteld voor 365 dagen. Het geeft recht op belastingvermindering voor een jaar. Factoren die tot de afkondiging hebben geleid, zouden onder meer de toegenomen citrusproductie van Uruguay en Zuid-Afrika zijn.

De president van Argentinië, Alberto Fernández, vertelde tijdens zijn meest recente bezoek aan de VS aan de media: "Argentinië maakt de ergste droogte sinds 1929 door. Het raakt onze economie diep en we bespreken deze situatie met financiële instellingen." Hij was op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden in het Witte Huis om zijn steun te krijgen voor de schuld- en leningherstructurering bij het IMF.

President Fernández gaf voor de ontberingen waarmee het land wordt geconfronteerd deels ook de schuld aan de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Argentinië heeft zich verzekerd van een reddingsoperatie van het IMF die uiteindelijk zal oplopen tot $ 44 miljard, uit te betalen over 30 maanden.

"Het citrusseizoen loopt vertraging op en Argentinië lijdt onder droogte, inflatie en zeer hoge kosten, en dat alles in een jaar van presidentsverkiezingen", meldt een citrusexporteur en teler in Argentinië. "We zien ook enkele verbeteringen, zoals betaalbaardere prijzen voor zeevracht en minder aanbod op de exportmarkt, maar het is niet genoeg. Er is geen communicatie voor de sectorpers, omdat er politieke veranderingen zijn die ons kunnen raken zoals de officiële wisselkoers. Het afkondigen van de noodtoestand voor citrus is er om de telers te motiveren."

Voor meer informatie:
Federcitrus
www.federcitrus.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.