Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Minder uniformiteit tussen telers in aanpakken uitdagingen"

Studiereis van Vlaamse aardbeitelers om kennis en expertise door te geven

Tholen - Verleden week ging een groep van Oost-, West-Vlaamse en Limburgse aardbeientelers op bezoek bij verscheidene Hoogstraten telers voor een studiedag, georganiseerd door de Koninklijke Wase Tuindersgilde vzw. "Het doel van deze bedrijfsbezoeken is vooral om nieuwe kennis, informatie en expertise door te geven. Ook het belang van het sociale aspect tussen collega’s onderling, gedurende de studiedag, werkt motiverend om deel te nemen", vertelt Koen Meul, secretaris van het gilde. 

"De studiereis is zo'n 30 à 40 jaar geleden gestart door ons", vervolgt Koen. "Jaren later werden BVB Substrates, Coöperatie Hoogstraten en Mechatronix partners in de organisatie. Door deze mooie samenwerking kan men de telers een gevarieerd programma van interessante en actuele thema’s aanbieden, maar door corona heeft het helaas een tijdje stil gelegen. Gelukkig konden we dit jaar weer rekenen op een 60-tal van enthousiaste deelnemers, waarvan 50 actieve telers."

De dag zelf stond voornamelijk in het teken van innovatie, zo omschrijft Koen. Tijdens de dag werden drie verschillende teeltbedrijven (Lamberries, Gestelberries en Labres) aan gedaan. Deze bedrijven waren specifiek uitgekozen op haar verscheidenheid; van klassieke teelt (doorteelt) tot innovatieve teelt (doordragers en juni-dragers) en alles daar tussen. "Daarnaast kwamen ook een verscheidenheid aan rassensoorten aan bod. De aardbeien in productie, als Sonata, Sonsation, Parlando & Fandango, en de doorteelt in bloei, zoals Elsanta en Sonata + planten: Lady Emma, Florice & Aurora Karima." 

Na corona minder uniformiteit in aanpakken uitdagingen
"Tijdens een bezoek aan Bogaerts Greenhouse Logistics werden vervolgens verschillende soorten techniek toegelicht", gaat de secretaris verder. "Alsook mogelijkheden tot mechanisatie, zoals de UV-robot, die meeldauw bestrijdt in de stekkenteelt van de aardbei, maar ook perfect is om in de productieteelt in te zetten. Daarnaast kwam de evolutie in LED-verlichting aan bod, door de vooruitgang hiervan in twee jaar tijd aan te tonen op de twee verschillende teeltbedrijven. Tot slot werd ook het gebruik van Miscanthus, houtsnippers (olifantsgras), toegelicht. Dit is een techniek om het contact van vrucht & substraat te vermijden.  Een andere mogelijkheid om dit contact te voorkomen is het afdekken van substraat met bio-afbreekbare folie."

Uitdagingen in de hedendaagse teelt kwamen tijdens de studiereis ook aan bod. "Tijdens een dag waarbij leren van elkaar centraal staat, kon omgang met de uitdagingen uiteraard niet ontbreken. Zo waren de duurdere teeltkost (belichting, WKK, verwarmingskost) en het verschil in type plant en de variëteit belangrijke gespreksonderwerpen. Echter bleek toch dat de algemene conclusie was dat de meeste uitdagingen vrij bedrijfsafhankelijk zijn. Na corona is er minder uniformiteit in het aanpakken van deze uitdagingen, zoals bijvoorbeeld het verschil in energiecontracten bij elke verschillende teler. Uiteindelijk moeten we er allemaal mee om gaan, maar zit niet iedereen in precies hetzelfde schuitje."

Uitdaging om beste moment voor telers te vinden
Al met al kijkt Koen, die zelf ook aardbeienteler is in het Vlaamse Sint-Niklaas, tevreden terug op de dag. "Het uitgangspunt was om van elkaar te leren en dit is ook op een spontane manier gelukt. Door de dag heen is er namelijk voldoende tijd voorzien om onderling met elkaar te spreken en dat is vast en zeker een meerwaarde. Op die manier kan er kennis uitgewisseld worden. Bovendien hoorden we enkel positieve reacties van de deelnemers en apprecieerde men de gedetailleerde informatie en variatie in teeltbedrijven met elk zijn eigenheid en sterktes (zowel kleinschalige als grootschalige bedrijven). Tijdens de lunch gaven BVB Substrates & Mechatronix daarnaast informatieve presentaties. Kortom, een geslaagde studiereis voor de aanwezige producenten."

In de toekomst zullen de organiserende partijen haar lange traditie dan ook zeker een vervolg blijven geven in de periode na corona. "We zullen het zowel in het voorjaar als het najaar organiseren. Op die manier is het mogelijk om de teelt nog eens op een ander moment in het seizoen te bekijken. Het is altijd wel een uitdaging om het ideale moment uit te kiezen zodanig dat de meeste telers tijd hebben en dat er toch al/nog genoeg te zien is op de teeltbedrijven, maar we doen het graag", besluit Koen.

Voor meer informatie:
Koen Meul
Koninklijke Wase Tuindersgilde vzw
Appelstraat 52
9120 Beveren
+32 485 678 256