Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE rapport week 12:

"Elstar, Jonagold, Royal Gala en Breaburn domineerden de markt"

Evenals in voorgaande weken domineerden de binnenlandse Elstar, Jonagold, Royal Gala en Breaburn uit de Duitse CA-bewaring de markt. Boskoop en Pinova kwamen op een tweede plaats, terwijl Wellant en andere clubrassen wat minder aanwezig waren. Volgens de BLE kwamen er uit Italië vooral Royal Gala, Pink Lady en Golden Delicious. Frankrijk deed mee met Jazz en ook Pink Lady. In het algemeen waren de zaken overwegend goed, dankzij een voortdurend goed aanbod op de markt. De prijzen veranderden nauwelijks en de prijzen van de Duitse producten bleven hoe ze waren.

De Duitse telers hopen hun prijzen te kunnen verhogen tot een niveau waarmee de gestegen kosten beter worden gedekt. Het biologische aandeel met Breaburn, Elstar, Gala, Jonagold en Topaz nam toe in Frankfurt. In de Noord-Duitse regio kwamen de eerste Tenroy/Royal Gala appels al binnen van overzee.

Bananen
Op veel plaatsen was de markt stabiel, ondanks de seizoensgebonden beperkte vraag. Hoewel aan de vraag naar de meeste merken werd voldaan, gingen de prijzen toch een beetje omhoog. In Frankfurt kwamen slechts enkele derde merken binnen, maar Dole en Del Monte waren alomtegenwoordig.

Komkommers
De negatieve prijsconsolidatie die de afgelopen weken in het hele assortiment was ingezet, zette deze week door. Het meest getroffen waren de kleinere komkommers, in de gewichtsklassen 300/350g en 350/400g, van Belgische en Nederlandse oorsprong.

Tomaten
Brede assortimenten uit verschillende landen bleven leiden tot een verdere daling van de prijzen. Spanje, Turkije, Italië en Marokko speelden de hoofdrol. De invoer uit Marokko en Turkije verzwakte echter geleidelijk. Anderzijds nam de aanwezigheid van groenten uit de Benelux plaatselijk toe.

Paprika's
Spaanse leveringen namen deze week weer toe, en goederen uit Turkije en de Benelux completeerden het beeld. Deze laatsten vergrootten geleidelijk hun marktaandeel in alle kleurgroepen. Kleur en smaak waren al erg goed.

Aardappelen
Het aanbod van binnenlandse waar bleef dominant, ondanks meer import van vroege rassen. De vraag was op veel plaatsen matig, maar hij was lokaal voldoende voor bevredigende verkoopcijfers. Daardoor bleven de prijzen meestal stabiel. Lokaal konden sommige rassen hun prijzen niet handhaven. Zo waren in München de Italiaanse rassen Annabelle en Spunta door een groter aanbod iets goedkoper.

Bron: BLE

Publicatiedatum: