FNV voert woensdag actie voor arbeidsmigranten bij champignonteler in Meterik

Monaghan Champignons moet binnenkort haar deuren sluiten, waardoor de vele arbeidsmigranten die bij de champignonteler werkzaam zijn op straat zullen komen te staan. Om de 159 Poolse, Bulgaarse en Oekraïense arbeidsmigranten te 'informeren over hun rechten' zal vakbond FNV vandaag met een camper en frietkraam bij het bedrijf in Meterik staan. 

De champignonteler zegt dat het begin mei moet sluiten omdat het financieel niet goed gaat met het bedrijf. De 159 Poolse, Bulgaarse en Oekraïense medewerkers hebben van Monaghan een vaststellingsovereenkomst gekregen waarin staat onder welke voorwaarden zij straks hun ontslag krijgen. "En dat is geen beste overeenkomst", zegt de FNV in een aankondiging.

"Het klopt gewoon niet. Dit zijn de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt en die staan straks op straat met vrijwel niets. Letterlijk, want de meesten raken naast hun werk ook het dak boven hun hoofd kwijt. Wij moeten ze in bescherming nemen zodat ze krijgen waar ze recht op hebben", zegt Cindy Spierings, bestuurder van FNV Agrarisch Groen. 

Zij vervolgt: "Het is een slechte regeling. Wij gaan de mensen morgen opnieuw adviseren om hier niet voor te tekenen. Ze kunnen het beste wachten op de gewone ontslagprocedure van het UWV. We zullen de medewerkers uiteraard helpen bij het invullen van de papieren."

Het is niet duidelijk hoe de champignonteler heeft gereageerd op de actie vanuit het FNV, maar de vakbond is ook al naar de gemeente gestapt voor steun. "Het is straks ook hun probleem als al deze mensen ineens op straat staan, dus voer ook eens wat druk uit op deze werkgever."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.