Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dankers Daltex Europe over de Egyptische vroege aardappeloogst:

"In de retail zal de grote omschakeling pas rond Pasen plaatsvinden"

"De Egyptische vroege aardappeloogst is dit jaar een week later begonnen dan vorig jaar, maar de kwaliteit is tot nu toe uitstekend," meldt Christoph Dankers van Dankers Daltex Europe. Het in Raesfeld gevestigde partnerbedrijf van producent Daltex is verantwoordelijk voor de import en afzet van vroege aardappelen in Duitsland en andere Europese landen.

Half februari zijn de eerste partijen aangekomen en het oogstvolume lag iets onder dat van vorig jaar. Dankers: "Vooral in het topsegment is het product dit jaar goed ontvangen. De kwaliteit van Duitse consumptieaardappelen is in sommige gebieden sterk gedaald en juist in deze regio's is er veel vraag naar de Egyptische vroege aardappelen. De vroege aardappel wordt vooral gepromoot en door de klant gezien als een aardappel, die bij asperges worden gegeten. De eerste retailers zijn al overgeschakeld op Egyptische vroege aardappelen, maar de grote omschakeling zal pas rond Pasen of tegelijk met het begin van het aspergeseizoen plaatsvinden."

Als 'asperge-aardappelen' worden voornamelijk de maten 35-50 en 35-55 gekozen. Daarnaast worden ook klein formaat aardappelen ('Drillinge') aangeboden, waaraan momenteel een tekort is.

De Egyptische vroege aardappelen moeten een zekere meerwaarde bieden ten opzichte van het binnenlandse product, benadrukt Dankers. "Omdat we in het premiumsegment zitten, wordt ons product alleen geaccepteerd als de kwaliteit goed is. Daar zijn we dit jaar wonderwel in geslaagd, want de aardappelen hebben één tot twee weken langer kunnen groeien en zijn dus meer gerijpt. Dit komt niet alleen tot uiting in de smaak, maar ook in het uiterlijk. In het algemeen komt de latere oogsttijd de kwaliteit van de aardappelen ten goede." Ondanks de hogere teeltkosten zijn de prijzen tot dusver binnen aanvaardbare grenzen gebleven.

De in Egypte geteelde rassen zijn Regina, Princess, Baby Lou, Isabelia, Ballerina en Charlotte.

Egyptische vroege aardappelen worden meestal aangeboden tot eind mei - begin juni, waarna er steeds meer Spaanse vroege aardappelen op de markt komen. Tijdens het seizoen wordt vooral geconcurreerd met Israël. Dankers: "Op de groothandelsmarkten zijn er voornamelijk Cypriotische aardappelen. Als het gaat om de kwaliteit oriënteren we ons vooral op Israël en de Egyptenaren slagen er steeds beter in vergelijkbare kwaliteit te leveren. Ons doel is niet om het Israëlische product te vervangen, maar om de klant een aantrekkelijker alternatief te bieden. Beide origines hebben hun bestaansrecht. Wat helpt is dat Israël naar verhouding iets later op de markt komt, rond half april."

Al met al ziet Dankers Daltex Europe de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Ondanks investeringen in bewaartechnologie is het duidelijk dat de toenemende hitte en droogte tijdens het groeiseizoen ertoe leiden dat binnenlandse consumptieaardappelen fysiologisch ouder zijn, wat weer enige invloed heeft op de kwaliteit in de tweede helft van het seizoen. Dit betekent ook dat er een grote vraag zal blijven naar verse geïmporteerde aardappelen van verschillende herkomst, vooral in het premium segment", voegt Dankers toe.

Als internationaal actief importagentschap ondersteunt Dankers Daltex Europe niet alleen foodretailklanten in de DACH-regio (Duitsland-Oostenrijk-Zwitserland), maar ook klanten in de Benelux, Scandinavië, Polen en Italië. "In Zwitserland hecht de consument veel waarde aan duurzaamheidsaspecten en daarom worden Fairtrade aardappelen steeds populairder. Daarbij worden steeds meer bestaande programma's omgezet naar Fairtrade, wat vooral de sociale en ecologische aspecten ten goede komt. De financiële bijdrage is een stukje waardering voor de mensen bij Daltex. Het stelt ons in staat sociale projecten te ondersteunen en op lange termijn een positieve impact te hebben. Het voordeel van dit systeem is dat de bijdrage rechtstreeks naar de mensen gaat, en ze zijn er ongelooflijk dankbaar voor."

Voor meer informatie:
Christoph Dankers
Dankers Daltex Europe GmbH
Leinenweberstraße 9
D-46348 Raesfeld, Duitsland
Tel. +49 2865 60 10 77
info@dankers-daltex.de    
www.dankers-daltex.de     

Publicatiedatum: