Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aspergeoogst en -areaal gedaald in Duitsland

Een niet onaanzienlijk deel van de asperges die tijdens het aspergeseizoen in Duitsland worden geconsumeerd, komt niet van eigen velden, maar uit het buitenland. Vorig jaar werd 19.500 ton asperges vers of gekoeld in Duitsland ingevoerd. Dat is wel zo'n 29% minder dan het jaar daarvoor, aldus het Statistische Bundesamt (Destatis). Het grootste deel (87%) werd ingevoerd van maart tot juni, wanneer ook daar de telers hun asperges aanbieden. Het belangrijkste land van herkomst was Spanje, met een aandeel van 34%, gevolgd door Griekenland met 24% en Italië en Peru met elk 12%. Uit Duitsland worden verhoudingsgewijs weinig asperges uitgevoerd: 2.900 ton in 2022.

Oogst en teeltareaal gedaald in 2022
Vorig jaar werd in Duitsland ongeveer 110.300 ton asperges geoogst; meer dan vijf keer de hoeveelheid geïmporteerde asperges. In vergelijking met het voorgaande jaar is de oogst met een kleine 8% gedaald. De laatste keer dat er minder asperges werden geoogst was in 2013 met 103.100 ton. Met 25.300 ton werden in 2022 de meeste asperges geoogst in Nedersaksen, gevolgd door Noordrijn-Westfalen met 20.300 ton en Brandenburg met 18.700 ton.

Een reden voor de kleinere aspergeoogst is waarschijnlijk de afname van het teeltareaal. Vorig jaar werd op 21.300 hectare asperges geteeld, iets minder dan in 2021 en het laagste cijfer sinds 2015, toen het oogstbare areaal voor asperges 20.600 hectare bedroeg. Ondanks de daling waren asperges in 2022 nog steeds de groente met het grootste areaal in Duitsland, vóór uien (15.100 hectare) en wortelen (13.600 hectare). Het areaal voor de zuiver biologische teelt van asperges is licht gestegen, met 2% ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 1.600 hectare in 2022.

Telersprijzen voor asperges het hoogst in april
De eerste asperges uit de warmere streken van Duitsland zijn op zijn vroegst in maart beschikbaar, maar meestal in april. Dan zijn ze nog relatief duur. In april 2022 waren de producentenprijzen voor de groente hoger dan op enig moment sinds januari 2015. Vorig jaar april waren asperges 28,6% duurder dan in de maand ervoor; in vergelijking met april 2021 kostten ze 34,5% meer.

De regio's starten dit seizoen met verschillende vooruitzichten:

Baden-Württemberg:
De eerste regionale asperges kunnen vanaf deze week worden gekocht, aldus SWR. Ondanks de energiecrisis wordt niet verwacht dat de prijzen zullen stijgen. Grotere hoeveelheden zullen echter waarschijnlijk pas na Pasen beschikbaar zijn. Naar verwachting zullen de prijzen dit jaar niet verder stijgen. Afhankelijk van de klasse schat aspergeteler Nikolaus von Mentzingen uit Neuenstadt dat men waarschijnlijk 10 tot 20 euro zal moeten betalen.

NRW:
De eerste vroege asperges "Prius" worden gestoken op het bedrijf Buchmann in de Niederrhein. De ongeveer 60 aspergetelers in de Niederrhein hopen op goede zaken. De prijs per kilo was de afgelopen jaren sterk gestegen, dit jaar begint hij rond de 10,00 euro. Premium asperges worden momenteel verkocht voor ongeveer 19,90 euro per kilo. Om ervoor te zorgen dat de asperges de gewenste kwaliteit hebben, is het belangrijk om de juiste oogstperiode te kiezen, vertelt aspergeteler Dirk Buchmann aan WDR. "Als de stengels meerdere dagen buiten staan, drukken ze uiteindelijk tegen de folie en trekken ze krom", legt hij uit. Dan brengen de asperges minder op.

Nedersaksen:
"Het probleem is dat iedereen het minimumloon krijgt, ook de oogstmedewerker, en dat we bovendien concurreren met andere Europese landen waar de minimumlonen aanzienlijk lager liggen, ver onder de 5 euro. Dat is een sterke concurrentiestrijd", zegt Peter Strampe-Münster van het gelijknamige aspergebedrijf in Neetze bij Lüneburg tegen RTL. Hoewel hij voorzichtig optimistisch is over de toekomst, weet hij ook dat het moeilijk zal zijn om veel winst te maken.

Hij is al de derde generatie die het familiebedrijf leidt. Het afgelopen jaar was niet gemakkelijk voor het bedrijf; de inkomsten daalden met 20 procent. Door het conflict in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande stijgende kosten wordt er meer op geld gelet. "Dat was duidelijk te merken aan de koopbereidheid van de klanten", zegt Peter Strampe-Münster.

Beieren:
Aspergeteler Christian Schiebel uit Pörnbach leverde maandag voor het eerst dit jaar asperges aan de groothandelsmarkt in München, vertelt hij aan de Augsburger Allgemeine. "Daardoor zijn we dit jaar zelfs ongewoon laat." Gewoonlijk beginnen hij en zijn team in de 11e kalenderweek, dus half maart. De regenachtige maart heeft de start wat vertraagd, zegt de teler. "Waarschijnlijk gaat het eind april helemaal zonder folie."

Hessen:
De eerste Hessische asperges zouden al begin april geoogst kunnen worden, meldt Sebastian Würfl, eigenaar van familiebedrijf Gründau. Of dat genoeg zal zijn voor de vroege Pasen dit jaar, kan hij nog niet inschatten: "Het zal relatief krap worden door het wisselvallige weer." Maar na de vakantie zijn grotere oogsten gegarandeerd. "We hebben de bedden al in het voorjaar gemaakt en de voorbereidingen voor het seizoen zijn in volle gang", vertelt de eigenaar aan de Osthessen Zeitung.

Voor een kostenexplosie van asperges, zoals bij andere levensmiddelen, hoeft niet te worden gevreesd, verzekert Würfl: "De prijs zal iets stijgen, maar het blijft binnen de perken." De prijs in het voorgaande jaar is tot 2021 onveranderd gebleven, benadrukt hij: "We hadden vorig jaar al hogere prijzen moeten vragen."

Saksen-Anhalt:
"We gaan de prijzen niet verhogen, want dan koopt niemand de asperges meer", vertelt Gabriele Plötze van Griebener Hof in Saksen-Anhalt aan AZ Online. Ze noemt het verhoogde minimumloon als de grootste uitdaging voor het bedrijf, maar is desondanks vol vertrouwen over het seizoen dat op het punt staat te beginnen. 

Publicatiedatum: