Seahills Farm

Eerste Schotse aardbeien bij de retail

De eerste Schotse aardbeien van dit seizoen werden vorige week geplukt bij Seahills Farm, net ten noorden van Arbroath. Het bedrijf, dat eigendom is van Peter J. Stirling, is een van de grootste aardbeientelers in Schotland. De aardbeien worden geteeld in verwarmde tunnels op een areaal van ruim 10 hectare.

"Telers met kassen die op gas worden verwarmd, vinden het te duur om zo vroeg in het jaar te oogsten. Onze tunnels worden verwarmd met biomassaketels die worden gestookt met lokaal geproduceerde houtsnippers. Elke ketel kan 1 hectare aardbeien verwarmen en is volledig geautomatiseerd, net als de irrigatiesystemen", legt teeltmanager Gary Bruce uit.

De eerste pluk was op 22 maart en afgelopen week is er 500 kilo geoogst. "Deze week plukken we 3,5 ton, maar op ons hoogtepunt wordt dat wekelijks 44 ton. We worden geholpen door het klimaat dat we hier hebben. We noemen het het 'Goldie-locks'-klimaat: koeler in de zomer en milder in de winter. Aan de oostkust hebben we ook zeer hoge lichtniveaus, omdat het licht door de zee wordt weerkaatst."

De aardbeien gaan nu naar de retail, maar later gaat Seahills Farm ook groothandels van Glasgow tot Inverurie bevoorraden. Ze leveren ook aan Harrods in Londen, Balmoral Castle en Gleneagles Hotel. Leveringen aan huis doen ze ook. 

De aardbeien van Seahill worden geteeld zonder het gebruik van chemicali├źn om plagen en ziekten te bestrijden. In de tunnels worden geavanceerde klimaatbeheersystemen gebruikt om de luchtvochtigheid te verminderen en ziektedruk te verminderen. Op het fruit worden alleen natuurlijke producten gebruikt die geen chemische residuen achterlaten. In plaats van standaard bestrijdingsmiddelen om schadelijke insecten te verwijderen, wordt een scala aan natuurlijke roofinsecten ingezet om het gewas te helpen beschermen. "We introduceren dit jaar ook thuiscomposteerbare, biologisch afbreekbare, recyclebare punnets. Die zullen beschikbaar zijn voor de lokale groothandelaren, thuisleveringen en pakstations." 

Voor meer informatie:
Susan Spink
Seahills Farm
Tel: +44 1241 871310 (VK)
susan@seahillsfarm.co.uk  
www.seahillsfarm.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.