Vingerscantechnologie geïntroduceerd voor ophalen containers bij DP World Antwerp

DP World introduceert vingerscantechnologie op de Antwerp Gateway terminal om de containerafhaling beter te beveiligen. Geregistreerde vrachtwagenchauffeurs kunnen er voortaan hun container ophalen met behulp van hun vingerafdruk.

In samenwerking met NxtPort, het digitale platform van de Port of Antwerp-Bruges, testte DP World de Certified Pick up (CPu)-software uit met de logistieke bedrijven Katoen Natie en Van Moer op Antwerp Gateway. 

"Met de introductie van CPu verhoogt DP World de veiligheid van het containervervoer door verouderde processen voor identificatie en afhaling te schrappen. CPu werd ontwikkeld als antwoord op veiligheidsproblemen in de havengemeenschap. Vrachtwagenchauffeurs worden via hun Alfapass op het CPu-platform van NxtPort geregistreerd, waardoor ze containers kunnen ophalen als hun vingerafdruk gematcht wordt met de container in kwestie. Ook de douanestatus van containers op Antwerp Gateway is mee opgenomen in het CPu platform", zo melden ze.

Traditioneel worden containers op een terminal afgehaald door middel van een pincode, met risico op uitwisseling en misbruik. 

Eerste succesvolle pick-up 
In maart werden de eerste containers met succes afgehaald door middel van CPu. De innovatieve technologie zal op termijn voor alle transporteurs ingezet worden. 

Dirk Van den Bosch, CEO DP World in Antwerpen: "Door de nieuwste technologieën te introduceren op onze terminal maken we onze diensten aan klanten en de gemeenschap continu efficiënter en veiliger. Met een betere beveiliging van onze terminalprocessen, en in het bijzonder het ophalen van containers, nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op."

"Het succes van ons pilootproject met Van Moer en Katoen Natie is de eerste stap naar de verdere uitrol van CPu bij alle stakeholders en voor alle transportmodaliteiten in 2023. We hebben goede hoop dat de industrie de voordelen zal inzien van een verhoogde beveiliging bij containerterminals en deze technologie in de hele logistieke keten zal introduceren."

Antwerp Gateway past haar systemen aan zodat containers in de toekomst ook per binnenvaartschip en trein kunnen worden opgehaald met behulp van CPu. 

Koen Breemersch, CEO NxtPort: "De voorbije maanden hebben we intensief samengewerkt met onder andere DP World om efficiëntere containerprocessen te implementeren. Zo zijn we onder meer met de douane kunnen komen tot verbeterde containervrijgaveberichten. DP World zet nu een belangrijke stap en we kijken al uit naar de uitrol van CPu voor de afhaling van containers via lichterschepen en treinen om Antwerp Gateway volledig pincodevrij te maken."

CPu kwam tot stand door samenwerking met alle partijen die betrokken zijn bij het containervervoer in de havengemeenschap. Rederijen, expediteurs, transportbedrijven, terminals, expediteurs, truckbedrijven en binnenvaart- en spoorvervoerders waren betrokken bij de ontwikkeling van de technologie. CPu wordt momenteel uitgerold voor vrachtwagenchauffeurs op bepaalde terminals, waaronder Antwerp Gateway. In totaal toonden bijna 2000 bedrijven interesse in het toepassen van CPU, en uitbreidingsplannen omvatten de introductie van de binnenvaart en het spoor. 

Bron: DP World Antwerp


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.