Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Twee grote fruitbeurzen in China vullen elkaar aan"

In de afgelopen jaren is, onder invloed van China's binnenlandse consumptie, upgrading en hervorming aan de aanbodzijde, het raakvlak tussen de import en de binnenlandse fruitsector steeds groter geworden, waardoor een situatie is ontstaan waarin de twee zich mengen. Hoewel de pandemie, die drie jaar heeft geduurd de Chinese markt voor enorme uitdagingen heeft gesteld, is volgens officiële gegevens de totale hoeveelheid importfruit op de Chinese markt de afgelopen drie jaar blijven toenemen en is de structuur veranderd.

Onlangs kondigde de Internationale Fruitexpo 2023 aan dat deze van 1 tot 3 september 2023 in Guangzhou zal worden gehouden. Kurt, werkzaam bij de Expo, werd geïnterviewd door Freshplaza.

"De impact van de pandemie op verschillende teeltgebieden en importeurs is niet hetzelfde. De import van 'westerse producten' zoals citrus en druiven is gedaald, maar die van de totale hoeveelheid tropisch fruit uit Zuidoost-Azië is constant blijven stijgen, wat de achterstand gemakkelijk kan goedmaken. Dit verschil blijkt uit de algemene situatie van de twee groothandelsmarkten in Oost-China. De Huizhan-markt in Shanghai handelt hoofdzakelijk in westerse producten die zwaar werden getroffen door de pandemie, terwijl de Haiguangxing-markt in Jiaxing, die hoofdzakelijk handelt in Zuidoost-Aziatische tropisch fruit, nog steeds snel groeit.

"Ten tweede is er momenteel een verandering in de structuur van de importproducten. China importeert meer fruit met een hoge waarde, zoals kersen, durian en blauwe bessen. Bovendien is de Chinese douane de laatste jaren hard opgetreden tegen de te lage prijsnotering, waardoor de aangegeven prijs is gestegen. De toename van het internationale vrachtvervoer en het prijsbeheer bij de douane zijn ook een van de redenen voor de aanzienlijke toename van de import." 

Kurt denkt dat, nu de pandemiemaatregelen worden versoepeld, de horeca, beurzen en het toerisme weer op gang komen en de economie van de stad weer toeneemt, de vraag naar importfruit aanzienlijk zal stijgen. "Immers, 7 mln ton importfruit is niet noemenswaardig tegenover de totale Chinese consumptie van 300 mln ton."

In november 2021 werd met succes de eerste Shanghai International Fruit Expo gehouden, waarbij fruit van hoge kwaliteit uit de hele wereld op het Chinese vasteland te zien was. Hoewel het evenement tijdens de pandemie plaatsvond namen meer dan 400 binnenlandse en buitenlandse standhouders deel aan de beurs en het aantal bezoekers bereikte 2.000. Dit jaar wordt de internationale fruitbeurs van Shanghai uitgebreid tot de "2023 International Fruit Expo" en wordt ze georganiseerd in Guangzhou van 1 tot 3 september 2023.

De reden waarom deze beurs is verplaatst naar Guangzhou, aldus Kurt, is enerzijds de belangrijke positie van Guangzhou op het gebied van de fruitafzet in China en anderzijds het gemak voor iedereen om later te kunnen deelnemen aan de Asia Fruit Logistica die in Hong Kong wordt gehouden. Het houden van deze twee beurzen direct na elkaar zal de "Gouden Week" van de fruitsector vormen.

"De beurs van Hong Kong heeft een sterke Aziatisch-Pacifische dimensie en de beurs van Shanghai heeft een sterke positie op het Chinese vasteland. Deze twee beurzen worden samen ontwikkeld en vullen elkaar aan. Ze zijn met elkaar verbonden tot een volledige "Fruitweek", die het voor insiders uit de sector gemakkelijker maakt om met elkaar te communiceren en te netwerken. Veel overzeese exporteurs die naar de beurs van Hongkong gaan, zullen voor en na de beurs van Hongkong naar het Chinese vasteland gaan om de Chinese markt te verkennen. De beurs van Shanghai zal Chinese handelaren samenbrengen en hun marktverkenning efficiënter en uitgebreider maken."

"China's aanpassing van de coronamaatregelen zal helpen om de uitwisseling van Chinees en buitenlands personeel en zakenreizen te hervatten, wat het optimisme van de markt geleidelijk zal herstellen. Veel nieuwe overzeese exposanten hebben hun bereidheid uitgesproken om aan de beurs deel te nemen of deze te bezoeken." Kurt: "Marktdeelnemers in de overzeese fruitsector zullen er zeker ook in geïnteresseerd zijn om China na vier jaar opnieuw te bezoeken."

Voor meer informatie:
Iris Chen